Fjärilsexkursion i sommarhettan

Resten av familjen skulle till stranden i går, men jag valde istället att följa med en insektsintresserad kompis till en till Munkhyttans fjärilsreservat. Den enda lokal i Sverige där man fortfarande kan se den akut hotade och sällsynta asknätfjärilen. Vi skulle också ha goda möjligheter att få se kungstrollsländor och en hel del andra småkryp.
Väl på plats var det en kort promenad ner till en rastplats där en bro ledde över en vacker skogsbäck. Min gode vän for genast iväg efter bäcken för att spana trollsländor och jag stod på bron och fick syn på en stor trollslända. Trolig kungstrollslända, men det gick fort så jag kunde inte artbestämma den direkt, utan fick slå lite i boken. Efter ett tag kom den tillbaka och satte sig en kort stund. Tillräckligt kort för att se analbihanget och konstatera att det rörde sig om en kungstrollslända och en hane. Om det nu var samma individ, för det visade sig flyga rätt många kungstroll längs bäcken.
kungstrollslända
För att kunna få en bild på den, så fångade vi in ett exemplar som vi givetvis släppte efter en kort fotosejour.
Nu var det då fjärilarna vi först och främst åkt hit för. Asknätfjäril stod högst upp på önskelistan och vi behövde inte vänta länge på dessa. När vi stod och funderade på om vi skulle gå nedströms eller uppströms så kom det två st och satte sig precis bredvid oss. En av dem var dessutom väldigt villig att visa upp sig.
asknätfjäril
Väddnätsfjäril var nästa art och även den hade vi tur att få se ganska snabbt. Jag fick syn på en fjäril på en orkidé som jag tyckte kunde bli ett snyggt motiv och fotade.
väddnätsfjäril
 
Det visade sig vid en närmare titt vara just en väddnätsfjäril. Kul!
Nu hade vi sett de arter vi verkligen kom till platsen för att se och kunde lugnt spatsera omkring och bara njuta av naturen, solen och alla fjärilar. För det flög verkligen mycket fjärilar längs bäcken.
skogspärlemor
Skogspärlemorfjäril
kvickgräsfjäril
Kvickgräsfjäril
Jungfrusländor i mängder, flicksländor, skogsnätfjärilar, gräsfjärilar, svavelgul höfjäril, nässelfjärilar, prälemorfjärilar var några av alla de insekter vi fick se. Då jag ännu inte känner mig riktigt hemma i fjärilsvärlden vågar jag inte artbestämma alla.
Vi fick också se en riktigt häftig rovfluga.
Laphria Flava
Laphria Flava är det latinska namnet och jag hittar inget svenskt trivialnamn på den.
Nu kände vi oss färdiga och åkte hemmåt, men vi tog en avstickare via Färna Ekopark för att få en chans att se Aspfjäril som jag gärna ville se.
Även där hade vi riktigt flyt. Mitt på grusvägen när vi kom fram satt en fjäril och när vi stannade bilen så dök ytterligare en upp och de valde att slå sig ner på ett skuggigt parti av vägen, där vi i lugn och ro kunde fotografera dem.
aspfjäril
Otroligt vackra fjärilar.
 


Kommentarer

5 svar till ”Fjärilsexkursion i sommarhettan”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.