Att avslöja ett troll

Ordet internettroll känner nog många till, men visste ni att ordet inte har något med troll som finns i skogen att göra, även om man kan se vissa likheter.

Nej ordet kommer ursprungligen från fiskemetoden ”trolling” där man släpar drag efter en båt för att locka till sig fisk.
På samma sätt trollar internettrollen olika forum på nätet där de med radikala åsikter, galna idéer eller bara allmän dryghet försöker trigga igång en diskussion. Oftast väljer de en position så långt från de normala besökarna på forumet det bara går att komma, men ibland spelar de bara dumma.

Sent i går kväll blev en av fågelgrupperna jag är med i på Facebook utsatta för ett trollingförsök av en snubbe som bara spelade lite dum, men samtidigt valde en ganska radikal position för att reta upp oss.

troll1

Min första tanke var att svara ”Grattis, du har just slagit ihjäl en grönfink” Men det var något med inlägget som inte stämde som gjorde att trollradarn hos mig gick igång.

Det är inte så lätt att bara hävda att någon är ett troll utan att ha belägg för det, så här handlade det om att agera snabbt innan folk gick igång på detta.

Det stora misstaget detta troll gjort var att han använde bilder, för det är ganska lätt att spåra bilder på internet.
Har man Chrome som webbläsare så är det bara att högerklicka på bilden och välja ”sök på Google efter den här bilden”

När jag gjorde det med de tre bilderna så stod det ganska snart klart att de inte var nya och att trollet inte var upphovsman till någon av dem.

http://urmbird.blogspot.se/2012/05/ringmarkningspremiar-ring-marking.html
http://lappugglan.se/index.php/skador-och-sjukdomar-mainmenu-29/78-grnk
http://www.azote.se/image/trafikd%F6d/trafikd%F6d/14499/9

Jag skrev snabbt ett inlägg för att hindra andra gruppmedlemmar att gå på bluffen och börja diskutera.
kommentar

Då visade det sig att trollet inte bara spelade dum. Han verkade vara dum på riktigt.
kommentar2

Jag hade även lagt upp länkar till de platser han snott bilderna ifrån, ändå fortsatte han och sen börjar han yra om någon förlorat fågeln eftersom han inte hade resurser att ta hand om den.

Hade han inte slagit ihjäl den? De enda resurser han behöver för att ta hand om en död fågel är en kompost eller soptunna.
Helt dum kanske han inte var. Det var nog en del i planen att gå i försvar och anklaga mig för att vara otrevlig och han fick igång någon enstaka medlem som troligtvis inte läst hela tråden. Men en kvart efter att han la upp sitt makabra trollningsförsök så var han utkastad ur gruppen och inlägget borta.

Det här var just inget farligt troll, utan bara en omogen person som ville ha roligt och busa med oss fågelskådare, men det finns de som är ute efter pengar och erbjuder hjälp till personer och då är det rent bedrägeri det handlar om. Eller bondfångeri som det också kallas.

När du upptäcker ett troll

 • Fixa fram belägg för att personen i fråga är ett troll.
  I detta fall var det enkelt eftersom trollet använde bilder som gick enkelt att kolla upp. Men på Facebook kan det vara bra att kolla upp en person som beter sig udda genom att kolla profilen.
 • Har personen få vänner och ett relativt nytt konto är det dags att dra åt sig öronen.
  Det kan också vara ett bra läge att göra en bildsökning av profilbilden. Bedragare använder troligtvis inte sina egna bilder.
 • Varna andra.
  Jag slängde snabbt upp en kommentar där jag påpekade att det var ett troll och i mitt fall så la jag också upp länkarna för att visa att just jag hade rätt. Troll spelar ofta som i detta fallet oskyldiga och angriper avslöjare för att vara otrevliga elaka. Det kan få igång en pseudodiskussion om hur man ska bemöta varandra på forumet, vilket kan vara minst lika roligt för trollen.
 • Mata inte trollen.
  Diskutera ingenting med trollet. Om andra börjar göra det, så markera igen, men svara aldrig någonsin på trollets påståenden.
 • Anmäl till admin
  Känner du admin, kan du kontakta hen eller tagga hen i en kommentar. Det sistnämnda fungerar bara du vet vem som är admin.
  Men man kan också anmäla inlägg. Längst upp till höger på varje inlägg på facebook finns en liten meny. Klicka på den lilla pilen så kommer den ner.

Kommentarer

Ett svar till ”Att avslöja ett troll”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.