Folk är inte kloka

Profilbild för johankarlsson

Jag gillar republikanska föreningen på Facebook av den enkla anledningen att jag tycker att vi ska avskaffa monarkin. Jag är inte medlem och har i princip hållit mig väldigt passiv på deras facebooksida. Något klick på gilla har det väl blivit och eventuellt har jag delat något inlägg som jag tyckt passande att dela.
Där har det stannat. Jag identifierar mig inte som republikan, men om någon skulle fråga så skulle jag nog kalla mig det för att det låter bättre än att kalla sig antirojalist.
Idag fick jag dock nog och kunde inte låta bli att kommentera ett ytterst korkat inlägg av dem på deras sida.
inlägg
Inlägget var en delning av en nyhetsartikel från Lantbrukets affärstiding och enligt citatet skulle markägaren ha blivit av med sin mark som sedan skänkts till Prins Carl Philip och Sofia i lysningspresent av Länstyrelsen i Värmland.
Eftersom jag är en smula insatt i hur det går till när man bildar ett naturreservat så blir man en smula nyfiken på hur i hela friden detta gått till och klickar mig vidare och läser artikeln. Något som de flesta som kommenterade inlägget på sidan inte gjorde. Åtminstone inte av deras kommentarer att döma.
Artikeln är en enda röra av fakta, tyckande och märkliga påståenden, men trots det kan man ändå rätt lätt förstå att någon skogsmark till prinsen och prinsessan har det inte skänkts. De har utsetts till beskyddare och fått en vandringsled uppkallad efter sig.
Varför markägaren i fråga inte skrivit på något avtal med länsstyrelsen och inte fått betalt för marken framgår tyvärr inte av artikeln, men det är i alla fall inte på grund av vårt statsskick. Exakt samma sak skulle kunna hända i en republik och kommer med största sannolikhet hända även om vi blir republik. Med den skillnaden att en president kommer att få ge namn åt vandringsleder och inviga naturreservat.
Så det här var ett riktigt lågvattenmärke från Republikanska föreningen.
Men värst av allt är i alla fall alla de kommentarer som duggar tätt. Folk går verkligen bananas över den påstådda markstölden utan att kolla upp fakta. När jag protesterar och skriver som det är kan folk inte skilja på fakta och sina egna känslor.
En hänger upp sig på om markägaren fick betalt eller inte. En går på mig om att jag inte vet hur det går till när mark blir ”stämplad” som naturreservat. Hon tramsar dessutom vidare på en annan kommentar liknande min.
För det första hade hon fel, för det andra var det hela inte relevant. Inlägget med delningen av artikeln handlade om monarkin och bildandet av naturreservat kommer att ske på samma sätt oavsett statsskick som jag skrev ovan.
Folk är fan inte kloka och kan inte skilja äpplen och päron. Vissa klarar nog inte ens att skilja ett äpple från en banan även om man hänger skyltar på dem.
I alla fall så är jag fortfarande mot monarkin, men ett steg längre ifrån den Republikanska föreningen.
Jag får hoppas på de politiska partierna och en mycket långsam process framåt mot en verklig demokrati.
Vem jag vill se som Sveriges första president står just nu mellan Zoran Ismail och Victoria Bernadotte.

Liknande inlägg

Svar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.