De senaste tre åren har jag jobbat på att införa första lördagen i september som höstens artrikaste dag.
Det hela går ut på att få ut folk i markerna och att vi sedan rapporterar så många arter som möjligt. Inget större syfte utan helt enkelt en kul återkommande grej som vi ska göra tillsammans. Sen har jag plockat fram statistik för att jämföra och så kan de som vill tävla med sig själva, mot varandra, kommun mot kommun osv. Alla som rapporterar på artportalen bidrar på sitt sätt, så det finns inga krav på att alla måste rapportera jättemycket.
Det har gått lite småtrögt, men en del skådare har börjar nappa på idén och jag har själv skådat hela dagen på lite olika lokaler och slog mitt eget rekord idag. 75 arter blev det för mig. Vilket är mer än vad Västerås kommun fick ihop förra året.
Jag började ute vid Asköviken på morgonen. Dimman låg ganska tät när jag kom ut runt 06.30, men den lättade ganska snart. Målarterna i viken var rödstrupig piplärka och blåhake, vilket jag ganska snabbt fick både se och höra. Så jag hade kunnat gå hem efter en halvtimme, men jag passade på och njuta av den vackra morgonen vilket var tur för lite senare fick vi höra en lappsparv.
Blåhakev
 
Runt kl 9 kom jag sedan hem för att hämta Benjamin och vi skulle fortsätta tillsammans. Vi fick med Felle också och åkte till vår matning i skogen där tofsmesar, bofinkar, entitor m fl höll till.
Jag lyckades få med båda ungarna mot hamnen för lite trutskådning och sedan ut mot Hässlö för att spana efter skäggmes i vassen och rovfåglar över flygfältet.
Det gick riktigt bra. Vi hann knappt ur bilen förrän Benjamin ropade FALK! Där kom en tornfalk och sen en stenfalk.
I vassen hittade vi senare skäggmes, och vid bron över limstabäcken stannade vi upp och fotade trollsländor då en kungsfiskare plötsligt började locka för fullt.
skäggmesn
 
Allt flöt på idag och efter lunch gav jag mig sedan iväg på egen hand ut mot Frövisjön för att komplettera min lista. Målet var att komma upp i sjuttio arter och det nådde jag med ett par kandadagäss som födosökte på åkern framför sjön.
Jag fortsatte ändå vidare och letade rovfåglar på Hedensbergsslätten. Mest brun kärrhök och ormvråk, men också en blå kärrhökshona och en massa fiskmås som födosökte bakom en traktor som plöjde.
Kvällen skulle sedan ägnas åt ett riktat kryssförsök på berguv för Benjamin och nu följde NPG också med ut.
Lite småsuckande från hennes sida när vi stod och väntade på att uven skulle komma igång. Men precis vid solnedgången så fick vi då höra detta mäktiga hoande. Av bara farten fick vi med en gärdsmyg som lockade i buskarna och på väg hem hittade NPG själv två kattugglor.
En riktigt trevlig fågeldag. Stundtals för mig själv, stundtals med sällskap av både familj och andra skådare.
Vädret var också på min sida, så nu tar jag sovmorgon i morgon och stannar hemma och dammsuger hela huset.