Fåglar jag fotat – Buskskvätta

När fåglar gömmer sig i högt gräs, buskar eller i träd brukar vi skådare säga att de skulkar. Etymologiskt härstammar det ordet från lågtyskans schulken och är samma ord som skolka. D.v.s. Hålla sig undan, smyga.
Fåglar som oftast skulkar kallas skulkare och till dem kan man inte räkna buskskvätta även om också den väljer att hålla sig dold ibland. Men för att hävda sitt revir sitter den gärna exponerad i toppen på en buske eller någon högre ståndare i gräset.
Vill man fotografera fåglar är fåglar likt buskskvättan att föredra. Utmaningen blir då att komma tillräckligt nära och då brukar jag välja att ta en bild från håll och sedan sakta smyga närmare för att få bilder från riktigt nära håll.
En annan metod kan vara att sätta sig still och vänta vid deras favoritpinne om man känner till den. Till slut blir man förstubbad så fåglarna ser en som en stubbe eller något annat dött ting.
buskskvätta2
Den här bilden tog jag den 2/6 2014 vid Hässlö, strax utanför Västerås.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.