Semester och jag vänder på dygnet

I fredags gick jag på en 6 veckor lång semester. NPG har fortfarande flera veckor kvar innan hon kliver av sitt skift, Benjamin är hos Mormor och Morfar i Gävle och Felle gör vad hon kan för avar tt slippa umgås med mig.
Helt solokvist i några dagar betyder precis det som de flesta tror att jag kommer att ägna en hel del tid åt fåglar och än är det fart på nattfåglarna så jag har redan vänt på dygnet.
Igår var det äntligen dags för den Nattfågelexkursion jag planerat och sett fram emot. Sist VOF hade en nattexkursion så anmälde sig inte en enda. Jag och ytterligare en person som satt i programgruppen åkte ut på en kortare runda själva.
Det var 3 år sedan och vi har haft nattlyssningen i malpåse sedan dess.
Jag tycker dock att detta med att lyssna på fåglar som håller låda dessa ljusa och ljumma sommarnätter är bland det mest spännande och roligaste som finns. En ganska enkel form av fågelskådning, men man måste ha öronen med sig och ladda upp ordentligt med kaffe.
jordugglor
Gårdagens utflykt startade kl 21:00 så vi hade gott om tid på oss att ta oss upp till vårt första nattliga stopp på Hälleskogsbrännan. Vi snirklade oss upp längs mindre vägar och började med en jorduggla som födosökte på ett fält i Haraker.
Väl uppe på Hälleskogsbrännan så lättade det tunga molntäcket norrut och gav oss en magiskt vacker röd himmel i solnedgången. Strax därefter hördes den första nattskärran och vi tog gott om tid på oss och väntade på att kanske få se en skärra flygandes över vägen. Något några av oss också fick, men först när vi satt oss i bilarna för att bege oss söderut mot alla spännande arter.
Vid Sörsalbo i kanten av Hälleskogen gjorde vi nästa stopp. Där hade vi flodsångare och gräshoppsångare.
När jag rekat inför exkursionen har jag gjort ganska täta stopp, men när man ska kliva ur och i 3-4 bilar och hjälpas åt att höra och lära sig att skilja på olika läten så blir stoppen längre. Därför fick resan söderut bli lite raskare än vad jag själv är van vid.
Vi gjorde korta stopp vid sjöarna på vägen ned. Enkelbeckasiner, sävsångare och morkulla vid Fläcksjön, Kornknarr vid Rörbosjön och sävsångare vid Hällsjön.
Därefter gick färden vidare rakt in i skogen mot Rålken där kornknarrar spelar i alla riktningar och på riktigt nära håll. Även nattskärra har hörts där, men den var tyst eller någon annanstans i går natt.
En riktigt häftig upplevelse med knarrarna så nära, som verkligen rekommenderas.
Hitta dit: https://goo.gl/maps/jtAUxQChVUS2
Nu började tiden bli ganska knapp. Solen var på väg upp och vi ville gärna hinna med några arter till.
Runt Skultuna lyssnade vi på Flodsångare, Busksångare och på väg mot Frövisjön så hade vi en kärrsångare som var riktigt i gasen.
Sen började tyvärr morgonen att göra sig påmind, skrattmåsar och sävsparvar var i full gång vid Frövisjön och ugglorna verkade ha tagit dagkvist för deras ungar hade slutat tigga när vi besökte några platser där jag hört dem tidigare.
En gräshoppsångare och några buskskvättor och rödhakar fick vi dock höra innan vi gav upp och åkte hem.
Nu laddar jag för fullt för ytterligare en natt. Den här gången blir det min egen runda med 22 punkter som jag satte upp förra året och lyssnade av runt den 20/6. Då hade jag ganska gott om kornknarr och vaktel efter den. Det återstår att se hur det låter i år.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.