Uggleveckan som kom av sig

Vecka 12 är det ugglevecka i Västmanland. Ett evenemang som pågått i över 20 år och då ger vi oss ut i ugglemarkerna och lyssnar efter ugglor och rapporterar på Artportalen.

Det är ingen regelrätt inventering utan mer en uppmaning till fågelintresserade att engagera sig, men det ger ändå en viss fingervisning om hur det ser ut med ugglebeståndet i landskapet.

Ugglors ropande varierar en del från år till år. När det är gott om föda häckar många ugglor och år med sämre tillgång på föda är det mindre aktivitet. Huvudfödan är för de flesta ugglor smågnagare, men en del ugglor kan också fånga andra fåglar.

Jag och Benjamin brukar starta vår ugglesäsong i mitten av februari och i år har våra förväntningar varit ganska låga eftersom aktiviteten i uggleskogarna varit relativt låg. Vi har dock hittat de flesta ugglearter utan att höra så mycket. Sparvuggla hittade vi i januari och lika med berguv och kattuggla. Under februari hittade vi födosökande lappuggla och slaguggla så för oss återstod bara jorduggla och hornuggla som flyttar och kommer tillbaka under vårvintern. När de återvänder beror mycket på födotillgång och bristen på dessa två tyder på att det är ganska ont om smågnagare.

När uggleveckan väl drog igång vände vädret och vi började med några riktigt varma dagar med svag vind vilket brukar trigga igång ugglorna. Slagugglan var den enda uggla vi hörde i skogen, men nere i Mälarlandskapen var det desto mer fart. På vår egen rutt i Rytterne var det förvisso tyst, men på Tidö bubblade kattuglorna som om det var orrspel. Var vi än stannade hörde vi kattugglor i flera vädersträck. Riktigt kul.

17 kattuglor tror jag det räknades in på Tidö totalt och i de flesta zoner runt Västerås i södra delarna av kommunen hittades det ganska mycket kattugglor. Bästa året sedan jag började vara med. Fast på skogen fortsatte det att vara tyst.

Mot mitten av veckan fick vi dessutom vädret att slåss mot. Kyliga nordvindar och först regn och sedan snö gjorde att den bra starten på veckan rann ut i sanden helt och det blev bara ett fåtal ugglor varje dag.

Totalt kunde vi räkna in 239 ugglor i Västmanland, flest av dem i Skinnskatteberg och Västerås kommuner. 147 ugglor i dessa två kommuner.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.