När vi la upp strategi för hur Benjamin skulle kunna nå 300 så resonerade vi om att det alltid dyker upp något kul på lagom dragavstånd under sommaren också. Men när sommaren kom och semestern började så var det ganska lugnt på den fronten. När vi var i Idre så dök det däremot upp både ett och två larm på behagligt dragavstånd från Västerås.
Det ena var den rödhuvade törnskatan som vi hann med när vi kom hem, men den andra var en skedstork i Linköping som var borta innan vi kom hem.
Sen har jag gått och smågnällt lite om att det kommer så få roliga larm, trots att jag vet att det är så här det ser ut under sommaren. Desto gladare blev jag över att det kom ett larm om en rödhuvad dykand som hittades i lördags. Då var jag upptagen och igår ville inte Benjamin, så vi planerade in en resa idag istället. Det gäller att hålla huvudet kallt.
Under förmiddagen hade vi besök, så vi åkte först kl 15, men det var en hane i eklipsdräkt så risken för att den drog vidare bedömde vi som liten. Vilket också visade sig stämma.
gärstadsverken
Det var faktiskt svårare att hitta någonstans att ställa bilen och sen hitta någon bra väg att ta sig över krondiket mellan vägen och dammen, än att hitta fågeln.
En fågel med starkt lysande röd näbb. Så gott som ensam bland sothöns i en konstgjord damm var något bland det enklaste man kunde hitta och var och en av oss som var med hittade den helt på egen hand och alla fick kryss.
Visst är den rödhuvade dykanden en snygg fågel och en ovanlig sådan, men merparten av de som ses i Sverige tros härstamma från förrymda parkfåglar så det tillhör väl inte direkt de mest åtråvärda kryssen på listan.
Att se den i en konstgjord damm strax intill en soptipp gjorde väl inte saken mycket bättre, men alla kryss är lika mycket värda som någon så klok uttryckte det.
Men skillnaden mellan den för Benjamin nyss kryssade fjällripan och denna parkanka var monumental.
rödhuvad dykand
För mig var det i alla fall skönt att få kryssa igen efter nästan två månader utan och för Benjamin var det ytterligare ett steg närmre 300.
293 arter ligger han på nu och jag kom i och med denna upp på 307.
Eftersom man också passar på att kolla in andra fåglar när man ändå är på plats så putsades landskapslistan i Östergötland med sex nya för mig och för Benjamin som aldrig skådat i Östergötland, bortsett från några fynd vid ett besök på Kolmården fick 27 nya arter i Östergötland.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.