Normalt brukar jag åka med familjen upp till Norrbotten den här tiden på året. Men nu har svärföräldrarna flyttat söderut och det är med viss sorg vi i år firar semester utan att åka norrut.
Lokaler som Kallax strandäng och Färjeläget vid Norra Sunderbyn där jag tidigare letat vadare och tärnor kommer jag nog inte besöka så ofta framöver.
Istället har jag fått tillbringa en del tid vid Frövisjön, vilket inte är fy skam. Det tidiga höststräcket är ganska underskattat av skådare. I alla fall om man ska döma av besöksfrekvensen vid fågellokaler.
Men det är nu man har möjlighet att se de tidigar återvändarna i fina sommardräkter, till skillnad från ungfåglarnas dräkter senare på hösten, eller de ruggande fåglarna som har övergångsdräkter mellan sommar och vinter.
skräntärna
Här om dagen hade vi besök av en skräntärna vilket inte hör till vanligheterna där. Tredje fyndet totalt, men andra i år, så den kanske bara är förbisedd.
En spovsnäppa i sommardräkt rastade också där samtidigt. Igår när jag var där en kort stund mellan regnskurarna så hittade jag fem spovsnäppor, två mosnäppor och en hel del kärrsnäppor.
Ett tips för att optimera möjligheterna att se många rastande vadare är att passa på när vädret är som det var igår. Skurar och sol om vartannat. Skurarna tvingar ner vadarna och gör lerbankar med födosökvänliga, så de går mer öppet än om det är torrt.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.