Upptäckarglädje

Profilbild för Johan Karlsson

Jag har gått igenom fynd på artportalen runt mitt jobb de senaste dagarna och kan konstatera att området är tämligen underrapporterat där. I alla fall när det gäller fåglar.

20 nya arter har jag bidragit med sen jag började jobba där i augusti och bland dem finns det en hel del vanliga fåglar som grönfink, sparvhök och gröngöling. Förbiflygande och sträckande fågel verkar inte heller vara rapporterat där i någon större utsträckning så sädgås, vitkindad gås, trana och skogsduva har jag också bidragit med.

Under hösten hade jag en del riktigt fina sträck under både eftermiddagar och morgnar så det skulle faktiskt vara intressant om man när vädret är bra kunde ge det lite mer tid under höststräcket. Framförallt var det vråkar och duvor, men en del gäss också.

Jag har kollat satellitbilder och med ridö- sundbyholmsarkipelagen rakt utanför så är detta ett riktigt bra ställe att korsa Mälaren på utan att behöva flyga över öppet vatten långa sträckor.

Det ska verkligen bli intressant att följa våren. Det finns en hel del arter som jag förväntar mig hitta som saknas på artportalen, som näktergal, svarthätta och ärtsångare. Med dagliga besök runt dammarna borde jag också kunna fylla på med någon rastande and, men det känns inte lika säkert eftersom de är ganska små och rastande änder kanske väljer det närliggande Hässlösundet och trådarängarna istället.

Vi får helt enkelt vänta och se, men jag börjar så smått känna mig ganska säker på att jag kommer att lyckas med målet att observera minst 100 arter innan sommarlovet.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.