Årspremiär i Hjälstaviken

En fågellokal som ligger mig varmt om hjärtat är Hjälstaviken som ligger mellan Enköping och Uppsala. Det är runt 40 minuter hemifrån så det blir ett och annat besök där. Men inte så många som man kanske skulle önska. Det är ju närmre till Asköviken så av förklarliga skäl åker jag dit oftare.

Nu krävs det oftast att något spännande dykt upp i Hjälstaviken för att jag ska ge mig iväg dit och just den här helgen fanns det något lite extra att leta efter där. En prutgås och en rödhalsad gås.

Den rödhalsade hittade vi ganska omgående, men när vi skulle fota den genom tuben var det en grågås som ville vara med på bild och klev fram och ställde sig framför den lilla söta rödhalsade gåsen.

Efter ett tags letande från tornet var det en skådare som hittade prutgåsen så den fick vi också kryssa av på årslistan. Nu kunde vi fokusera på änder. Det skulle finnas årta och skedand i viken. Tyvärr var vattnet högt så de flesta änder rörde sig långt upp på strandängen bland tuvor och var ganska svåra att se.

När vi valde att börja röra oss så blev de dock uppskrämda av något och då kunde vi åtminstone hitta skedanden.

Dagens besök slutade alltså med 3 årskryss för oss båda.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.