Gryning vid Hornborgasjön

Idag gick jag upp en halvtimma innan jag gick och la mig typ. Klockan stod på 02.30 och klockan 03.00 blev jag upphämtad för avfärd mot Hornborgasjön.

Om ni minns så var jag med som fågelkunnig i en film om vinterfåglar för två år sedan och nu var det dags för uppföljaren om flyttfåglar.

Lagom till gryning kom vi fram till Trandansen vid sjöns södra strand.

Runt 18 000 tranor gjorde sig väl hörda på fälten nedanför och när fotografen och hans assistent fokuserade på att få upp och fram all utrustning och sen filma tranor kunde jag i lugn och ro skåda änder och annat skoj i vattnet utanför.

Motljus och ganska kyligt väder tillsammans med ljudkulissen från tranorna gjorde att jag mest längtade till nästa moment i filminspelningen. Vid Naturrum vid Fågeludden skulle jag få kliva in i strålkastarljuset och berätta om några av våra vanligaste flyttfåglar.

Där skulle jag dessutom få skåda i medljus och på fåglar som intresserade mig mer. För när vanligt folk känner till Hornborgasjön för sina tranor så är vi skådare mer intresserade av alla doppingar och dykänder där.

Framförallt är det den svarthalsade doppingen som man vill hitta. Jag kilade iväg ganska snabbt mot stranden och började spana innan vi skulle börja filma. Gott om brunänder, en hel del gråhakedopping men ingen svarthalsad dopping.

Efter att vi filmat klart skulle jag filmas när jag skådade och då får jag syn på en svarthalsad dopping precis utanför Lagunsjön. Riktigt trevligt obsavstånd och sen hittade jag en rörhöna av bara farten.

26 nya årsarter i Västergötland blev det och två helt nya årskryss. Svarthalsad dopping och gråhakedopping.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.