Jag tar alltid en promenad under min lunchrast, det började jag med när jag kom till Hagabergsskolan 2012 och jag har fortsatt med det på Gäddeholm. Med kikaren i hand går jag samma slinga dag ut och dag in. Nåja kanske inte samma slinga varje dag, men merparten av dagarna är det samma och så skriver jag upp vilka fåglar jag hör och ser.

Jag ångrade att jag inte rapporterade så noggrant på artportalen från början på Hagaberg, för 9 år med samma rutt flera gånger i veckan blir en riktigt bra tidsserie där man kan följa vårens ankomst och minskning och ökning av olika arter. En liten miniinventering helt enkelt.

Därför valde jag när jag började på Gäddeholm att vara mer flitig med rapporterandet så att jag kan gå tillbaka och se när den första sädesärlan kom, eller när gransångarna rastar i dämmet nedanför skolan från år till år.

Ett problem med vägen jag valde såg bra ut på kartan med stig eller väg runt den södra dammen.

Problemet var att ett bygge intill dammen raderat ut stigen och flyttat den närmre dammen. Den inringade delen på kartan saknades stigen helt och där steg vattnet så fort det blev regn så det var svårt att gå torrskodd runt dammen.

Fram till sista huset var det en fin grusad gång, men sen tog gräs/kärr över och jag hoppade från tuva till tuva hela hösten och under milda vinterdagar.

Ett år senare möttes jag av en grävmaskin. Nu byggde de alltså vidare så att de 50 meter som saknades fram till den befintliga stigen nu blev gruslagd.

Snabbt gick det också, från enda dagen till den andra så var den sista stumpen stig klar. Så man kan ju undra varför i hela friden de inte byggde färdigt den på en gång när de ändå höll på förra året.

Det enda jag blir lite fundersam kring är att de bara la på grus och plattade till. Så om denna lilla gångväg kommer att hålla sig torr om vattnet stiger lite igen återstår att se.

Gransångarna är tillbaka från norr nu i alla fall, annars är det mest lövsångare och en och annan rörsångare jag noterat sen skolstart. En törnskata har jag också lyckats se. En förväntad art som jag inte hann med innan skolavslutningen. Men jag nådde ju 100 arter med god marginal och. 107 arter ligger jag på nu. törnskata och blå kärrhök är nya arter det här läsåret.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.