Ringmärkningsavslutning

Den här helgen plockar vi ner näten för säsongen vid Hamre våtmark. Vi kommer att märka både idag och i morgon så vi har en omgång kvar.

Dagens märkning var som väntad, mest blåmes och talgoxe men några överraskningar bjöds det på. Bland annat använde jag märkartången för första gången sedan 2020. Då var det en koltrast och nu var det en skata som jag och Benjamin plockade ur nätet och hjälptes åt att hantera vid märkbordet.

Skator kan vara ganska elaka mot den som hanterad dem och ett litet sår i ena handen fick jag, men jag tycker nog att jag och skatan kom ganska bra överens.

Något annat som väckte vårt intresse var de sidensvansar som drog omkring och vi stod vid märkplatsen och såg dem flyga närmre och närmre våra nät och till slut så lyckades vi fånga 3 som märktes av Petter och Benjamin.

Makalöst vackra fåglar som också var ganska samarbetsvilliga, men Benjamin påpekade att de luktade ganska illa, så man ska nog inte hantera för många sidensvansar om man vill behålla bilden av den vackra fågeln med de ljuvliga silverklockorna som läte.

Koltrast är en fågel som tyvärr sjunkit ganska mycket för mig av att jag hanterat dem. En bildskön fågel som tyvärr luktar illa, skriker, är full med löss och inte alls är så snygg på nära håll som när den sitter och sjunger i toppen av en björk en försommardag.

Nu laddar vi om inför morgondagens märkning då det blir avslutning för säsongen med ganska god uppslutning hoppas vi.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.