Årets lokal 2022

En hel del fågellokaler blir det som besöks under ett år och även om jag ganska ofta säger att jag nästa år ska besöka en viss lokal lite oftare så blir det sällan som man tänkt sig.

Frövisjön, Asköviken och Hjälstaviken är lokaler jag haft ganska stor fokus på med många besök genom åren. Hjälstaviken känner jag att jag besökt mindre frekvent ju längre jag håller på. Troligtvis för att den i grund och botten inte bjuder på så värst mycket mer än vad Asköviken som ligger närmre erbjuder. Ganska mycket mer gäss på hösten, men artmässigt kan man hitta samma arter i Frövisjön och Asköviken.

Förra året jobbade jag under våren i Asköviken och ganska självklart blev det Asköviken som blev årets lokal då. När jag satt och funderade på vilken lokal som kan föräras med den titeln i år kunde jag inte komma på någon lokal som fått mer fokus än någon annan.

Sen kom jag på att det faktiskt fanns en lokal där jag tillbringade i princip all min lediga tid under september och oktober. Vår nya märkplats vid Hamre våtmark.

Lokalen i sig är ganska liten och inte så märkvärdig. Här rastar inga vadare och gäss, en och annan snatterand rastar här under hösten, vattenrall och rörhöna tycks häcka här och jag har sett dvärgmås födosöka en vår.

Fördelen med lokalen är att det just är en microlokal där man når allt med en kort promenad och det rastar ganska stora mängder småfåglar här under hösten. Jag har bevakat lokalen lite sporadiskt tidigare höstar och insett dess potential, men oftast har den ändå prioriterats bort mot större och mer välbesökta lokaler under höstarna.

I år började vi dock ringmärka på lokalen och oj vilken utomordentligt rolig höst vi hade där. 733 märkta fåglar och 32 arter. 9 arter som var helt nya för oss.

Dessutom är tillgängligheten förträfflig med en gångväg runt våtmarken och en parkering intill så det var inga problem att bjuda in allmänheten och visa upp vår verksamhet. Äntligen fick vi skicka ut larm om nyfångade arter på vårt lokala larm och vi fick visa upp kungsfiskare och blåhakar.

Vi hoppades också på något mer ovanligt som tajgasångare eller kungsfågelsångare men trots att den förstnämnda observerades på lokalen några dagar innan vi märkte en helg så lyckades vi inte fånga någon.

En lokal som skapade en varm samanhållning i vår grupp och som vi verkligen längtar tillbaka till.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.