Lyckad ringmärkarmorgon

En riktigt trevlig morgon om än lite slitigt inledningsvis. Det utlovade regnet var som bortblåst när vi vaknade. Både i prognoser och när vi tittade ut. Glada satte vi upp näten trots att nattens regnande gjorde gräset blött.

När det sedan var dags för första nätrundan kom det ett lätt regn. Inget som inte skulle kunna hanteras med lite tätare nätrundor, men vi fick också ganska gott om fågel och protokollen blev ganska svåra att hålla torra och det var väl snarare där som det största slitet låg.

Dessutom lyckades vi fånga en ung kärrsångare som krävde en hel del mätande och jämförande och bläddrande i nya Svenssons samt läsande i Falsterbos tabeller för att säkert bestämma till art. En trevlig sysselsättning om vi inte hade haft 20 andra fåglar i påsar som väntande och en ny nätrunda att gå…..

Kärrsångare
Foto: Benjamin Rodling, Kärrsångare

Det var första gången vi kände att det var lite KRÅNGligt att fånga en ny art.

Regnet la sig ganska snart och sedan rullade det på fram till 9 ungefär. Det rullade på såpass bra att vi helt missade vår 2000:e märkta fågel. J

ag fick gå tillbaka i protokollen och konstatera att Petter märkte den. En svarthätta. Att det blev en svarthätta tycker jag var rättvist. Det är utan tveckan årets art för oss. Idag passerade svarthätta grönsiska och klev upp som vår 4:e vanligaste art.

Apropå jubileum så passerade Benjamin 500 märkta fåglar för oss idag. Något vi också missade. Även det var en svarthätta.

59 fåglar, 14 arter blev resultatet av morgonens märkning. 1 helt ny art. Kärrsångare. En ny art för Hamre, näktergal och ytterligare två nya arter för oss på Hamre i år. Koltrast och blåmes.

En lyckad ringmärkarmorgon helt enkelt. I morgon märker vi igen och då hoppas vi på vår 200:e talgoxe och att vi uppmärksammar den direkt när vi märker den.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.