Förkylningstider och vi har turats om att vara hemma på jobbet den senaste tiden. Nu kom något virus ikapp mig också så det blev till att stanna hemma idag.
Jag flyttade in Benjamins stol i vårt gästrum och gjorde dagen till en skådardag.

Bra utsikt över vår matning och stolen var skön så jag kunde sitta länge. Jag började med en timmes stenkoll då jag räknade allt och det visade sig vara en bra timme att välja.
Talgoxe, blåmes, nötväcka och pilfink har vi mest hela tiden. Nu fick jag även steglits och sen hade jag både grönsiska och domherre som flög förbi utan att stanna till och äta.
Jag tänkte bjuda på ett litet tips för de som funderar på att börja mata, men kanske inte riktigt vet om de har tid och möjlighet att fortsätta och framförallt kanske inte vill lägga halva månadslönen på fågelmat.
För det första behöver man inte vara orolig att man lurar fåglar att stanna och att de sen svälter ihjäl om man slutar. De fåglar som är hos oss på vintern har som strategi att flyga runt och leta mat och matställen i naturen. De stannar där så länge det finns mat.
Med det i tanken kan det vara bra att veta att om man inte vill ha 100-tals fåglar som äter upp en säck solrosfrön i veckan så går det utmärkt att mata i liten skala och till och med låta maten ta slut mellan varven. Fåglarna hittar tillbaka så fort du fyller på.
När vi maxade vår matning och såg till att det alltid fanns mat så tog pilfinkarna över totalt och vi fick inte göra annat än fylla på mat. Nu ser vi till att det finns mat till helgen när vi är hemma och under veckorna strömatar vi bara lite. Talgbollar och jordnötter är bra för de går inte åt lika snabbt som frön.
När det sedan blir helg bjuder vi också på lite extra gott som russin, havregryn i olja eller ostkanter. Då får vi extra fart under helgen.
Man får inte glömma att matningen till 90% är till för oss. Fåglarna är inte beroende av att vi matar. De hittar mat ändå, eller flyger dit det finns mat.

Lämna ett svar