Banankastning

I våras var jag upprörd över att Mats Olsson skrev om banankastning och fördömde det som rasistiskt.
Efter att förbundet tröttnat på det idiotiska kastandet av alla möjliga saker in på planen och krävt hårdare tag, så har banankastningen inför stundande derby mot Dif återigen kommit på tapeten.
Den här gången rasar debatten på GF och än så länge håller sig journalister på kvällstidningar relativt passiva.
På ena sidan finns de som anser banankastning är något dumt som kan skada AIK och på andra sidan de som anser att banankastning hör till och något förbundet inte ska bry sig om.
Jag själv skulle strunta fullständigt i diskussionen om det inte vore för att de olika sidornas argument skenar iväg och får proportioner ingen gårdare och banan förtjänar.
Banankastarna gömmer sig bakom det faktum att det rör sig om en tradition, och häver ur sig argument som att om vi inte står upp för våra traditioner  kommer SvFF och Lagrell få som de vill. Till detta kommer mantrat ”Titta vad som hänt i England”.
Fel: Det är utveckling och förnyelse som får ståplats och supporterkulturen att leva, faktum är att det är ur detta den en gång föddes. Hade vi bevarat våra traditioner hade vi inte ens skrikit Sassa brassa på läktaren.
Genom att stockonservativt hålla fast vid traditioner motarbetar supporterkulturen sig själv och den långsiktiga konsekvensen av det blir att Lagrell får som han vill, med slips- och pajashattbeprydda fotbollskonsumenter på halvfyllda fotbollsläktare.
feed.jpg
De som är emot banankastning lägger fram argument om att det kan skada AIK, och det finns en poäng med det, men felet de gör är att de likt journalister som uttalat sig i ämnet, drar ett likhetstecken mellan de idiotiska inkastade föremålen som förbundet tröttnat på och ett ganska harmlöst och med åren uttjatat praktical joke från ståplats.
Att sluta kasta bananer får inte idioterna som kastar mynt, mobiltelefoner, biljardklot och andra mer eller mindre skadliga föremål att sluta upp med sitt beteende.
Jag själv sitter någonstans i mitten och skulle knappast bli upprörd över några kastade bananer, men jag tycker att det kan vara dags att lägga ner det hela och komma på något nytt som får lite effekt.
På GF har jag föreslagit en banderoll med texten ”Mata ej djuren” eller  ”Förbjudet att mata djuren” allt som en fin avslutning på en ganska rolig grej som inte kommer att bli roligare om det får hålla på längre
I Indien har de i alla fall fattat allvaret med att mata apor. Texten under bilden som kan vara lite otydlig lyder:

  • Monkey bites can cause rabies
  • Monkeys have become a menace in Delhi diturbing offices, homes, kithcens and vehicular traffic on road.
  • Monkeys are wild animals, don’t domesticate them with bananas
  • Monkeys are posing a danger to children in many parts of Delhi
  • The more you feed the monkeys, the more encouraged they become to enter your homes and privacy
  • Monkeys are monkeys, don’t read holiness into them
  • Unbounded attention and feed the monkeys is enhancing their population in large numbers, making it a man animal conflict

Fotboll, supporterkultur, AIK, Allsvenskan, djurgården, derby, banankastning, banan, GF, Gnagarforum


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.