Det heter Förskola


Jag gick med i gruppen ”Det heter inte dagis, det heter FÖRSKOLA” på Facebook idag, och passade samtidigt på att bjuda in en hel hög med vänner.
Strax efter att jag gick med börjar det dyka upp en del lustiga kommentarer om det och det kan jag ta, förstår att det är på skoj. Men när jag kikar runt bland andra vänner som gått med i gruppen så upptäcker jag att det är ett återkommande fenomen.
Folk kommenterar det genom att göra sig lustig och skriva dagis i kommentarer.
Ta inte detta personligt, ni som kommenterade mig, jag kan skratta åt det, men när jag såg att det var flera som höll på likadant blev jag bara sur.
skattg
Jag tycker inte att det spelar så stor roll vad man kallar verksamheten hemma, för på samma sätt som att ungar kallar skolan plugget, kan man kalla förskolan för dagis, men det finns exempel på föräldrar som rättar sina barn när de säger förskola, och jag skulle knappast tro att man rättar sina barn och påstår att skolan heter skola.
Nej det jag och gruppen på FB vänder sig mot i första hand är de som jobbar inom förskolan, media och framförallt politiker.
Politikerna var de som fattade beslutet om att det inte längre skulle heta daghem, utan förskola. Att de fortfarande säger dagis är rent löjeväckande.
Sen har vi media, som nästan aldrig skriver om förskolan, utan nästan uteslutande kallar verksamheten för dagis alternativt daghem.
Dags att vakna nu och inse att det inte är 1980 längre.
Och ni som jobbar inom förskolan och samtidigt kallar det för dagis, bör fundera om ni verkligen valt rätt yrke.
Till sist några funderingar.
-Om en grävmaskinist påpekar att det heter inte heter grävskopa utan grävmaskin, här jag sällan folk göra sig lustiga.
-Om jag säger att jag jobbar i skola, så är det aldrig någon som säger ”jasså du jobbar i plugget”, men säger man att man jobbar på en förskola, så kommer det nästan alltid ”jasså på dagis”
– Jag hör ofta hur viktigt det är att prioritera barn och vilket viktigt jobb de som jobbar med de yngsta har, men när det kommer till den rätta benämningen på verksamheten så vägrar man lyssna på de som jobbar där.
– Finns det något yrke där alla andra vet bättre vad verksamheten heter än de som jobbar där.

Nedklottrat den

av

Kategori:


18 svar till “Det heter Förskola”

 1. Det är bra Johan…….jag håller med dej helt och hållet. Jag har också fått ” roliga ” kommentarer. Det är bra att stämma i bäcken….Ska länka dej i ett inlägg ikväll / A
  Annas senaste blogginlägg..God natt!!

 2. Go for it Johan! Håller med dig fullständigt, för ett par år sedan gjorde vår nya skolminister ett utskick till alla förskolor, men i texten kallar hon förskolorna för dagis! Va fan kattafuckingstrof ju!

 3. När ni hejar på mig sådär, får jag plötsligt lust att köpa näbbkängor, fjällrävenjacka och en Palestinaschal.
  Ropen Skalla Förskola åt alla !!

 4. Kommer du ihåg Vankas näbbkänger Brosan!
  Om inte så pratade mycket om dom den där gången du sjöng Nationalsången i Unos badkar!!!!

 5. Det kanske kommer en bok om den dagen! Många klassiker på en dag där är fortfarande djupt imponerad av dig! 1 Augusti 1989 var det!

 6. Du kunde ha passat på att gästblogga om den dagen, när jag ställde dörren på glänt här, men då fegade du ur.
  Du vet att det finns stavningskontroll till eldräven, så nästa gång får du ta chansen.

 7. 1/8-89, det var ju precis när jag dragit till USA. Verkar som om jag missade en historisk händelse. Anders du är välkommen på en fika och lite avslöjande detaljer när som helst.

 8. Fast nu heter det ju faktiskt dagis. Att man försöker byta namn på saker och tro att folk ska rätta sig efter ett löjligt alternativ är sorgligt. Ett dagis är ett dagis och ska kallas dagis. Likaså är en negerboll en negerboll och ska kallas negerboll. Välkommen till verkligheten!
  Cyrons senaste blogginlägg..AIK-bloggen #1 är tillbaka

 9. Cyron//
  Antingen är du ett troll, eller bara dum. Det var länge sedan jag hittade en negerboll på något fik, eller recept på det.
  Samma sak när det gäller dagis. Det finns inga dagis eftersom det officiellt heter förskola sen 1983.
  Inlägget handlar dessutom inte om vad folk i allmänhet kallar förskolan för, utan om vad media, politiker och personal kallar förskolan.
  Det heter alltså förskola, även om du fortsätter att kalla det dagis.

 10. @Gambleputti
  Eller så är jag bara inte så ursinnig löjlig som dig och bloggägaren. Att lagstifta bort namn som dagis och negerboll… äh skiner i’t! Människor som er är hopplösa fall. Är ju bara en tidsfråga innan ni rasar mot något annat ofattbart löjligt som rödlök, svartpeppar eller kanske någon könsförtryckande vägskylt.
  Cyrons senaste blogginlägg..AIK-bloggen #1 är tillbaka

 11. Negerboll har inte lagstiftats bort, vad jag vet finns det fortfarande folk som använder uttrycket bland annat jag, men folk i allmänhet har slutat använda det. Välkommen till verkligheten!
  Angående förskolan så ska du inte ge dig in i en diskussion om något du inte har en aning om. Daghem var det tidigare namnet, det var en serviceinrättning till för att placera barnen någonstans när föräldrarna jobbade. När daghemmen blev mer eller mindre allmänna beslutade man att den pedagogiska verksamheten skulle vara huvudsyftet och därför bytte man namn till förskola eftersom det inte längre är samma verksamhet som det en gång var.
  Välkommen till verkligheten igen !!
  och återigen. Det handlar inte om vad barn och folk i allmänhet kallar förskolan, så lägg ner din löjliga PK-vinklig.

 12. @Gambleputti
  Den som kallar dagis för något annat än just dagis borde skämmas. Det heter dags, end of story. Välkommen till verkligheten (och man ska inte ha mellanrum innan ”!!”)!
  Cyrons senaste blogginlägg..AIK-bloggen #1 är tillbaka

 13. Cyron>>
  Úndrar om du ens förstår hur bra du formulerar dig. Jag håller med dig fullständigt. fortsätt du kalla dagis för dagis om du hittar några, själv tänker jag fortsätta kalla förskolan för förskola.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg