Är det fortfarande 1900-talet?


Jag läste i DN:s nätupplaga att skivförsäljningen ökar igen. 80% av all musik i sverige säljs fortfarande på skiva.
För någon som inte köpt en enda skiva på den här sidan millenieskiftet är det helt obegripligt.
Vilka är det som köper dessa skivor och vad har ni dem till?
Jag minns att övergången från Vinyl/kassettband till CD gick så snabbt att man inte ens hans säga blåbärspaj, men övergången från CD till heldigitalt går ju trögare än en östtysk traktor.
Visst kan man skylla en del på att skivbolagen suttit och tjurat och inte erbjudit några vidare bra alternativ så att vi som verkligen varit på tårna i denna omställning varit tvungna att syssla med olagligheter i en herrans massa år. (Det gjorde vi redan på vinyltiden också, vem minns inte blandbanden).
Men den största trögheten verkar finnas bland konsumenterna. För trots att var och varannan människa har iPod, Mp3-spelare och walkman i mobilen köper vi svenskar fortfarande plastskivor för nästan 700 miljoner om året.
Vill ni komplicera till det och köpa skiva, rippa till mp3 och sedan överföra till en handenhet så är det väl er ensak, men det är varken miljövänligt eller praktiskt.

Nedklottrat den

av


5 svar till “Är det fortfarande 1900-talet?”

 1. Jag skulle aldrig betala för en CD. De tar ju bara en massa plats. Hallå, alla gamlingar. Tänk om!
  .-= Ninas senaste blog ..Fina Dorado =-.

 2. Hej, stofilen här!
  Jag köper cd-skivor fortfarande. Dock brukar jag inte så ofta köpa dem i den vanliga standardaskarna utan i de roliga specialutgåvorna som brukar finnas. Nu kan det bero på att jag gillar ”smal” musik och mindre bolag satsar oftast mkt mer på hela produkten vilket gör det roligare att köpa.
  Men jag är inte teknikmotståndare på något sätt. 90 procent av min musiklyssning sker via iPod eller dator. Och mkt har jag endast som fil.
  Men hårddiskar kraschar och det jag verkligen vill ha köper jag på skiva. De håller i alla fall 20 år innan de börjar rosta (enligt Arkivet för ljud och bild).
  Sen handlar det om att jag alltid samlat skivor. Det är en hobby precis som vilken som helst. Jag finner tillfredställelse i att sortera och bläddra bland mina 1500 cd och trehundra vinyler.
  Och ja, skivsamlare är nördar.

 3. @Magnus. Jag missade samlarna i min upprördhet över gammalmodigheterna. Även om ni på det privata planet är storkonsumenter så har jag svårt att tro att ni tillsammans köper för 700 miljoner. Merparten av den kakan är nog folk som fortsätter av gammal vana, utan att se andra alternativ.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg