Foursquare eller Gowalla

Med en smartphone med inbyggd GPS kan man ta det sociala nätverkandet ett steg till. Inte bara lämna små statusmedelanden som man gör på Twitter och Facebook.
gowalla-va-foursquare
Jag har använt Foursquare en tid och sätter mina små bomärken lite här och var. Man har möjlighet att lämna små tips på vad man kan göra på stället eller om man ännu inte testat lägga det i sin ”att göra lista”. Enkelt skulle man kunna likna det vid luffarnas tecken de satte på grindstolpar och dörrkarmar.
Jag har sett att många AjPhone användare kört Gowalla som är ett liknande program och nu finns det också till Android och givetvis har jag tankat ner det och ska sätta igång och testa.
Den största skillnaden mellan de båda är att Foursquare är adressbaserat medans Gowalla är helt och hållet GPS-styrt.
Med Foursquare behöver man således inte vara exakt på platsen för att kunna checka in, om det är positvit eller negativt har jag inte kommit fram till än, men det är praktiskt om man åker förbi t ex en järnvägsstation så kan man checka in fast att man inte han få upp telefonen i tid när tåget stod still. På minussidan blir det ju ganska rörigt med en massa platser om man står mitt i Stockholm. I princip kan jag checka in på 10 ställen samtidigt när jag står mitt på Hötorget.
I Sverige har det dessutom inte tagit fart på riktigt så även om jag matar in tips och platser för glatta livet så är det inte direkt många av mina riktiga vänner som använder detta, och tips från vänner och bekanta om restauranger, sevärdheter mm är något som skulle kunna göra dessa verktyg riktigt användbara. För som det är nu känns det lite som om de flesta mest jagar badges och borgmästartitlar.
Nu kommer jag att testa Gowalla ett tag framöver och se om det är något alternativ till foursquare eller om det blir avinstalleraknappen. En sak är i alla fall klar. Grafiskt sett känns Gowalla bättre även om Foursquare ryckt upp sig efter den senaste uppdateringen.
Arwengrim har gjort en liten jämförelse mellan de båda tjänsterna, och det är mycket som pekar åt att Foursquare tar hem det hela.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.