En keps stör väl ingen

Profilbild för johankarlsson
Keps AIK

Hittade följande artikel om det väl utbredda kepsförbudet på svenska skolor.
Läser man kommentarerna blir man mörkrädd över hur utbrett det verkar vara att man ska ha regler bara för att man alltid har haft dem.
När jag jobbade i skolan reserverade jag mig alltid mot beslut om regeln att inte tillåta kepsar inomhus, eftersom jag anser att om man hårddrar det så snuddar det vid att bryta mot FN:s barnkonvention där det tydligt framgår att barn har rätt till sin egen kultur, och att skolan ska respektera barnets kulturella identitet. (Artikel 29 Barnkonventionen)

Nu gäller väl det tydligen inte moderna kulturer utan man verkar behöva en 1000-årig religiös institution att luta sig mot för att klassas som egen kultur.

Nästan undantagslöst har de kepsförbudsivrare jag känner eller träffat aldrig haft några argument för sina påståenden. Bara kort och gott att man inte har keps på sig inomhus.

Se er omkring ute i samhället så upptäcker ni snart att det har man visst. Om skolan ska spegla samhället så kan man undra varför i hela friden så många försöker återskapa det samhälle de själva växte upp i istället för att spegla det samhälle vi idag lever i.

Ett annat argument som jag till viss del köper, är att man har kepsen neddragen för att visa att man inte bryr sig och egentligen inte vill vara på plats. Ja det finns elever som har den attityden och använder kepsar, huvtröjor, jackor mm för att visa att skolan suger, men de flesta har keps bara för att det är en del av deras modevärld. Försöker man stoppa ett attitydproblem hos vissa elever genom att förbjuda ett attribut, kan man säkert lyckas få bort attributet, men kvar finns fortfarande attityden. Lös problemet istället för att försöka dölja det.

Det värsta med en regel som t ex kepsförbud är att det kräver en massa energi från lärarna där de istället för att vara pedagoger får agera ordningsvakter. Jag vill att mina barn ska omges av lärare som faktisk engagerar sig i barns lärande inte i hur de går klädda.

Ungarna blir inte dummare för att de råkar ha keps på sig inomhus.
Kort och gott skulle det vara kul att hör någon motivera varför man ska förbjuda kepsar i skolor. Inte bara för att man alltid gjort det utan en rejäl motivering som verkligen förklarar det farliga med att bära keps inomhus.

Liknande inlägg

Svar

 1. Profilbild för Matilda
  Matilda

  Underbart! Håller med dig till hundra procent. Får jag skriva ut din text och ge den till mina kollegor så kanske vi på min skola kan skippa tjafset om kepsar. Räcker med det om mobiler på lektionerna och där finns det ändå riktiga argument för hur de ska få användas./Matilda

 2. Profilbild för olatidman
  olatidman

  Så otroligt sant!

 3. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Matilda// Tack! Givetvis får du det, mina budskap är till för att spridas till de oupplysta 🙂
  Ola// Tack!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.