Jag är väl ingen trutskådare

Profilbild för johankarlsson

Idag var jag äntligen feberfri och halsen kändes riktigt bra. (Så länge jag inte började skratta visade det sig senare.) Att jag dessutom hade en hel del fågelabstinens gjorde beslutet att lämna OS-soffan och åka ut en kort sväng för att hänga in en februarilärka och gärna några till nyanlända arter.
Jag lovade NPG att bara åka ut en kort sväng, eller bara ta en promenad, men friskluft skulle jag ha och därmed punkt.
En halvtimme ute vid Lövsta-Pumpen vid Asköviken räckte gott. Ormvråkar cirkulerade en Havsörn spanade från en grantopp. Flera sånglärkor drog omkring, en stare satt i en av pilarna och tre tofsvipor flög förbi. En ljungpipare hade skrämts upp lite tidigare, men den missade jag. Fast grågässen gick inte att missa, så det slutade med 4 nya arter på min årslista för Västmanland. Ganska bra facit för en liten blixtvisit.
Jag träffade också några bekanta varav en av dem gärna ville att fler skulle hjälpa till att rota efter ovanliga trutar inne vid oljehamnen, men trutskådning är ingenting för mig, dessutom skulle jag ta det lugnt. Det hade jag lovat.
Väl hemma från viken så slog jag mig ned i OS-soffan igen och hann se intervjuerna från 3-milen när vårt lokala fågellarm pep till. En kaspisk trut i Oljehamnen. Kul tänkte jag, men jag är ingen trutskådare så jag orkade inte lyfta mig från soffan.
Efter ett tag ringer telefonen, men jag missar det. Ser att det är min trutentusiast som ringt och ringer upp honom och han är på väg tillbaka till Oljehamnen med kamera och undrar om jag ska med.
– Jag vet att jag saknar kaspisk trut, men jag har varit sjuk och trutar är inte min grej….blablabla… jag tar den när tillfälle ges någon gång…. bla bla bla…..
Efter ett tag börjar en annan tanke gnaga i skallen. Varför ska jag åka räkmacka på andra bara för att jag tycker att det är jobbigt och svårt att rota igenom trutflockar och hur ska jag någonsin lära mig trutar om jag bara fortsätter att kryssa av grå-, sill- och havstrut och eventuellt någon som någon annan pekar ut åt mig i mina årslistor.
wpid-IMAG0025.jpg
Jag struntade i mitt löfte till NPG och drog iväg ner till hamnen för att skåda trut. Något jag dessutom tyckte var kul och med en trutentusiast vid sidan så blev det dessutom riktigt lärorikt.
 
Knepen är ju samma som när man lyssnar på fåglar. Att lära sig de vanliga och hitta det avvikande. Dagens utmaning låg alltså för mig i att hitta olika åldrar på gråtrut vilket jag tycker att jag började få kläm på. 2k, 3k och eventuellt en 4k lyckades jag rota fram.
Jag rotade dessutom fram en i mina tycken god kandidat till en 3k kaspisk trut, men den flög iväg innan min mentor lyckades göra en bedömning av den.
Ytterligare en mysko individ hittade vi samtidigt, men den fick gå som obestämd.
Det blir nog fler försök till trutskådning, men det krävs nog en hel del träning innan jag vågar stå på egna ben och arta en udda trut.

Liknande inlägg

Svar

  1. Profilbild för kristoffer

    Var ligger oljehamnen?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.