Pappa Johans glögg

Nu har de vuxna gästerna åkt hem eller ligger utslagna i sängar och soffor av allt stök och bök med pepparkaksbaket.
Jag blir ändå imponerad av ungarna hur snabbt och smidigt de lyckades förvandla 1 kg pepparkaksdeg till pepparkakor i drivor. Fattar fortfarande inte riktigt var vi ska göra av alla bruna läckerheter.
Glögg
Foto: PixGallery
Själv ägnade jag ganska mycket tid av eftermiddagen till att göra egen glögg, och två sorter lyckades jag få till och nu bjuder jag på recepten till dessa.
Pappa Johans Blåbärsglögg
5 dl Rödvin
5 dl Blåbärssaft (Färdigblandad)
1 påse Santa Maria Glöggkryddor
3 msk socker
250 gram blåbär

Blanda Vin,  blåbärssaft  och socker och häll i glöggkryddorna och värm till 80 grader celcius. Rör om då och då.
Häll sedan i blåbären och låt blandningen stå och dra under lock 1 timme.
Sila av och värm upp för servering eller låt glöggen svalna och häll upp den på en flaska.
Pappa Johans Saffransglögg
1 flaska vitt vin
1 påse saffran
3 msk honung
1 påse Santa Maria Glöggkrydoor

Blanda alla ingredienser och sjud upp det till 80 grader celcisus. Låt dra en timme och sila sedan av alla kryddor och värm upp för servering, eller svalna för buteljering.
Det här var första gången jag experimenterade lite med egen glögg. Tidigare har jag kört med säkra kort och bara kört glöggkryddor rakt av med rödvin och socker enligt receptet som finns på påsen, och en del finjustering kan behövas på saffransglöggen som blev en smula bitter. Lite mer honung och kanske en hel liter vin istället för 75 cl som jag använde nu.
Blåbärsglöggen däremot behöver inte omarbetas utan receptet ovan funkar riktigt bra och den kommer helt klart bli en jultradition lika stark som tjuren Ferdinand i det Rodling/Karlssonska  hemmet.
Nu har nog glöggen svalnat tillräckligt så det är dags att buteljera den och låta den vara tills matadoren sliter sitt hår.


Kommentarer

2 svar till ”Pappa Johans glögg”

  1. Blåbärsglöggen var riktigt smaskig men tyvärr glömde jag helt bort att smaka saffransglöggen. Det får bli nästa gång.
    Tack för en trevlig eftermiddag.

  2. Profilbild för Gambleputti
    Gambleputti

    Tack det samma, Jag tillsatte lite mer honung och en skvätt extra vin innan jag slog upp saffransglöggen på flaska med förhoppning om att få den lite sötare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.