Allsvensk premiär

huliganer
Allsvenskan har haft avspark med en 0-0-match mellan håbekå och kalsonggänget från Kalmar. På måndag börjar den på riktigt då AIK spelar bortaderby mot Djurgården.
Allsvenskan i allmänhet och derbyn i synnerhet triggar också igång medias krig mot huliganismen, och som vanligt försöker etablissemangets olika aktörer att överträffa varandra i mer eller mindre verkningslösa förslag som alla har en sak gemensamt.
De drabbar vanliga supportrar och gynnar huliganismen och casualkulturen. Nytt för i år är att polisen har rätt att ta betalt för bevakningen kring fotbollsmatcher. Observera att det alltså handlar om sådant som händer utanför arenan. Områden som arrangerande klubbar omöjligt kan råda över. Med samma logik borde krogar som säljer alkohol och har öppet sent på natten också betala polisens insatser en lördagkväll, men så är det inte.
De flesta lösningar som kommer fram kring detta problem handlar bara om hur man ska vara elak tillbaka mot de som bråkar kring fotbollen. Ytterst få konstruktiva förslag kring hur man får unga pojkar att inte söka sig till huligankulturen och istället söka sig till den mer positiva läktarkulturen.
Hårdare bevakning och hårdare straff för klubbar har testats tillräckligt länge nu för att alla borde se att effekten är den omvända. Fler supportrar föraktar etablissemanget  och det hela skapar bara en grogrund för fler huliganer.
De få konstruktiva förslag som dyker upp handlar för det mesta om barnvänliga arrangemang mm. Saker som redan praktiseras av alla stora klubbar, vilket bara visar hur långt från verkligheten dessa förståsigpåare är och spär på föraktet ännu mer.
En sak jag förvånas över är hur litet utrymme droger och alkohol får i debatten om lösningen på detta problem. Bengaler och dödskalleflaggor ska förbjudas på läktaren, men jag har aldrig hört ett knyst om vad man ska göra åt alla folkölsfulla och påtända fjortisar som befolkar områden kring arenor när det drar ihop sig till match.
Faktum är att nyktra människor ytterst sällan slår varandra på käften. Problemet är väl att öl och fotboll hör ihop. Att sitta på puben i goda vänners lag är en lika självklar del av fotbollen som att Daniel Andersson passar i sidled och att Daniel Tjernström aldrig slutar springa.
Att kräva nykterhet på läktaren skulle aldrig gå att genomföra, men att ta krafttag mot ungdomsfylleriet och andra droger tror jag skulle göra skillnad.
Istället för att polis och myndigheter motarbetar våra stora klubbar, borde de hjälpa dem. För att det överhuvudtaget ska bli möjligt måste fotbollsverige reformeras och makten måste förskjutas till de stora klubbarna. Så länge Åshöjdenromantiken för agendan i svensk fotboll kommer ingen förändring ske.
Storstadslagen måste slå sig samman och sparka ut blåbärskungarna ur SEF och media måste vara med på tåget. Först då kan vi få bukt på problemet och samtidigt kanske få en liga som kan börja mäta sig med Danmark, Skottland, Holland mfl.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.