Tankar om det som hände i helgen

Profilbild för johankarlsson

södertälje
Foto: Jojjesplejs
Eftersom jag är AIK:are måste jag börja det här inlägget med att påpeka att jag i det här inlägget kommer jag att skriva saker och uttrycka åsikter som med lite ansträngning säkert kan tolkas som någon form av försvar mot det som inträffade i Södertälje i helgen.
Det är absolut inte så och våld och inkastade föremål från fotbollsläktare är något jag starkt ogillar. Troligtvis mycket mer än alla ni som aldrig besöker en allsvensk fotbollsarena.
Nu till själva sakfrågan i detta inlägg som inte handlar om själva incidenten i Södertälje. Den avhandlas på alla andra ställen och förhoppningsvis har polisen tillräckligt med bilder för att reda ut vad som hänt och straffa de skyldiga.
Nej jag vill skriva om den horribla flathet som förbund, media och politiker visar upp i dessa frågor. För det första får frågor om huliganism på tok för stort utrymme i media. Jämför man t ex med hur många våldsbrott det begås vanliga krogkvällar så är det fotbollsrelaterade våldet inte alls det stora problem som man lätt kan tro. Alla tycker något och vet hur man ska lösa detta. Den vanligaste lösningen är att det ska drabba klubbarna hårt så att de lär sig ta ansvar.
Jag går inte in på hur mycket ansvar klubbar som AIK, Hammarby, IFK Göteborg och Djurgården redan tar utan konstaterar att de som bestämmer i princip sopat undan benen för dessa klubbars förmåga att ta sitt ansvar och köpt linjen med hårda straff till klubbarma med hull och hår.
Varje år så skärps straffen för alla former av förseelser på läktaren och varje år ökar förseelserna. När jag började gå kontinuerligt på fotboll så förekom knappast några inkastade föremål alls från läktaren. Trenden med mindre våld på läktaren var också ganska positiv då.
Varför minskar inte detta längre när den ultimata lösningen med mer straff och högre och högre böter till klubbarna nu praktiserats så länge?
Värst av allt är dessa fåniga regler som ger huliganerna möjlighet att påverka det sportsliga genom t ex poängavdrag eller att en kommitté ska granska supportrars beteende och utifrån det döma matchen antingen med två förlorare eller tilldöma ett lag segern.
Det som händer nu efter Södertäljeincidenten är att Syrianska och AIK istället för att gemensamt göra allt för att få bort sabotörerna från läktarna gör allt de kan för slippa undan sportsliga straff. Vilket är ganska självklart. De är två organisationer som behöver poäng. Men poängen ska tilldelas för resultat på planen inte för vad idioter på läktaren har gjort eller inte gjort.
Att snabbt ta beslut om att bryta matchen tycker jag är helt rätt. Men fortsätt den sedan inför tomma läktare på neutral plan istället för att låta disciplinnämnden granska incidenten och bestämma resultat utifrån det. Det är ointressant vem som började, det enda intressanta är hur vi får ett slut på detta.
Vidare tycker jag att det är märkligt att klubbar faktisk straffas för bristande säkerhet när de gjort allt som står i deras makt för att säkerheten ska fungera. Okej om det rörde sig om rena brister, men nu rör det sig om individer som borde hållas borta från arenorna, vilket blir svårt eftersom klubbarna inte får hålla registrer över alla bråkstakar de känner till, så de kan omöjligt hålla dem borta från läktaren.
Alla säger att klubbarna måste ta mer ansvar. Jag säger att det fanimej är på tiden att de tillåts ta sitt ansvar fullt ut. För hade AIK, Djurgården, Hammarby och IFK Göteborg haft den möjligheten hade garanterat problemen varit mindre idag. Det är klubbarna som har koll på läget, och på sina supportrar. Inte media, inte politiker, inte förbundet och SEF.
Till sist hoppas jag verkligen att polisen lyckas få fast alla skyldiga till helgens dåd och att klubbarna gör en civilrättslig sak av det hela och kräver dessa illgärningsmän på skadestånd för kostnader och inkomstbortfall som eventuellt drabbar dem på grund av detta.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.