Brushanar och Beckasiner

Jag har aldrig sett brushanar tidigare och har sett på svalan att det observerats just brushanar ute vid Asköviken den senaste tiden.
Därför ställde jag klockan tidigt och åkte ut mot Lövstagömslet vid Asköviken för att förhoppningsvis få se några rastande brushanar och hoppades givetvis på lite fler vadare och lite annat smått och gott.
Det första jag möttes av var en spelande Enkelbeckasin, och väl framme vid den sista spången ut mot gömslet så dök en flock brushanar upp. Det kunde inte ha börjat bättre.
Brushanar
Foto: A.J Haverkamp
Väl inne i gömslet fick jag första parkett till ett skådespel jag inte hade hoppats på. Spelande brushanar på riktigt nära håll. Vart än en hona slog sig ned så omgavs hon snabbt av 5-6 hanar som burrade upp sig och visade sin praktdräkt. Nu kändes det riktigt surt att jag inte hade någon kamera med mig.
Lövstagömslet som jag aldrig tidigare har besökt kan verkligen rekomenderas. Man kommer kommer riktigt nära fåglarna och kan lätt med en enkel handkikare titta på vadare och änder utan problem. Verkligen som att besöka fåglarna i deras vardagsrum.
Drygt två timmar blev det innan jag lite frusen gav upp och åkte hem och åt frukost. Riktigt belåten med min lilla utflykt som förutom Brushanen också bjöd på två till nya kryss i fågelboken. Grönbena och Gluttsnäppa.

Dagens artlista

  1. Ringduva
  2. Sånglärka
  3. Enkelbeckasin
  4. Gräsand
  5. Brushane
  6. Skogssnäppa
  7. Gluttsnäppa
  8. Grönbena
  9. Kricka
  10. Sothöna
  11. Fiskljuse
  12. Sångsvan
  13. Grå Häger
  14. Trana
  15. Grågås
  16. Sädgås (tveksam)
  17. Skedand
  18. Fiskmås
  19. Silltrut (eventuellt havstrut, svårt att avgöra på avståndet)
  20. Skrattmås
  21. Gulsparv
  22. Brun Kärrhök
  23. Kråka
  24. Kaja
  25. Stare
  26. Rördrom

Kort och gott en ganska lyckade expedition som jag troligtvis kommer att göra om fler söndagar. Om någon vill följa med är det bara att hojta till.


Kommentarer

2 svar till ”Brushanar och Beckasiner”

  1. Intressant och fin bild. Sitter just nu och undersöker vart jag kan se Brushane spel. Och det verkar att finnas i Finland med FINNATURE.

    1. Profilbild för gambleputti
      gambleputti

      Brushanar spelar ju även på platser de rastar på, så mitt tips är att hålla koll på Artportalen i vår och se var det rapporteras brushane.

      På Öland längs Fyrvägen ner mot södra udden brukar man kunna se dem spela.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.