Dagens kryssning

Efter söndagens besök vid frövisjön upptäckte jag på artportalen att det rapporterats in en för mig icke observerad art. Nämligen Stjärtand.  Mindre strandpipare som jag heller inte sett någon gång har rapporterats in flera gånger och i söndags var det någon som såg en småsnäppa. Strandpiparen har jag försökt hitta i strandkanten flertalet gånger utan framgång, men Stjärtanden är något större så till eftermiddagens utflykt fanns det goda kryssmöjligheter.
Stjärtand
Första snabbspaningen över sjön gav ingenting, men efter att den är gjord så tar jag en lite mer metodisk spaning, trots att det är ganska svårt att vara metodisk när sjön sjuder av liv på det sätt Frövisjön gör. Alltid är det någon fågel som flyger upp och drar min uppmärksamhet till sig, och så tappar man bort sig.
Svartsnäppor fanns det precis som i söndags gott om, och grönbenor. En Gluttsnäppa och några skogsnäppor hittade jag också. Men ingen strandpipare och den lilla lilla småsnäppan var det bara att glömma.
Bland änderna hittade jag snabbt de gamla vanliga Skedänd, Vigg, Knipa, Gräsand, Bläsand och Kricka. Sen lyckades jag hitta Doppingar, som jag misslyckades med i söndags. Skäggdopping, Smådopping och två Gråhakedoppingar. Svarthakedoppingen som varit ganska talrik i sjön hittade jag dock inte.
Då plötsligt när jag skulle titta efter några vadare som jag såg landa bort åt västra stranden av sjön fick jag in Stjärtanden. En hane och möjligtvis en hona tillsammans med honom. Strax därefter när jag kollade vadarna som landat så kom där en Mindre strandpipare fram bakom en tuva och letade föda. Två kryss inom loppet av en minut får man tacka för.
Slutligen så lyckades jag återigen lokalisera brudanden jag såg för några veckor sedan. Han var fortfarande i sällskap med sin märkliga kompis, men inte lika tätt denna gång. Dessutom  var han mycket agressiv mot en Bläsand och en Gräsand som råkade komma för nära.
Med Stjärtanden har jag totalt sett 11 olika andarter i sjön vilket är riktigt kul med tanke på att det är första året som sjön finns med fullstor vattenspegel efter restaureringen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.