På kryssning i norrbotten

Eftersom jag tillbringar en hel del tid här uppe i Norrbotten på somrar och även en del vårvinterveckor och jular så har jag rimligtvis sett en hel del fågelarter här uppe.
Rödbena
Ett problem som jag upptäckt är att jag till skillnad från hemma i Västmanland inte varit så noga med att rapportera in alla arter eller föra in dem i min egen statistik. Det har mest blivit arter som saknas hemma och de arter som Norrbottens rapportkommitté vill ha inrapporterade.
För er som inte är aktiva skådare så pratar jag nu om rapportsystemet Svalan, där vi nördar lägger upp rapporter om observerade fåglar i en gemensam databas som sedan hanteras av SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) och SOF (Sveriges Ornitologiska Förening)
Detta system ger forskare ett utmärkt material på hur det står till med de svenska fåglarna samtidigt som det ger oss fågelnördar ett verktyg för att hålla ordning på våra egna krysslistor.
I alla fall så visade det sig att jag saknade en hel del relativt vanliga arter på min lista över Norrbotten och det vore väl synd att inte ha en ordentlig landskapslista när jag nu är här så ofta. Därför har jag ägnat ganska mycket tid till att faktiskt hitta just vanliga arter i år och detta har gjort att min krysslista för Norrbotten gått från ynkliga 61 arter till inte fullt så ynkliga 88 och mer ska det bli.
I dag kryssades havsörn och grå flugsnappare. I morgon funderar jag på att kryssa lite änder i Gammelstadsviken, men tornet lämpar sig bäst för morgonskådning och jag var uppe kl 5 i morse och vet inte om jag orkar med ytterligare en tidig morgon även om de är ljuvliga.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.