Större Strandpipare

Hade tänkt att gå upp hyfsat tidigt och åka ut mot Asköviken idag på morgonen och hade av den anledningen ställt klockan på en tid man måste prata tyst om, med tanke på att det ändå är söndag.
Nu behövdes inga väckarklockor och larmpå mobilen eftersom jag vaknade halv sex och var både toanödig och klarvaken. Lika bra att klä på sig och åka ut på en gång tyckte jag så strax efter sex var jag redan på plats ute vid Rastholmen och spejade ut över vidderna.
Större Strandpipare
Till en början bjöds inga större överraskningar, Grågäss, Krickor, en massa tofsvipor. I gölen närmast pilarna spatserade några vadare som vid en närmare titt visade sig vara Grönbenor. Två st Gluttsnäppor observerades också när den lille gynnaren på bilden tittade fram bakom en tuva. Lätt att förväxla med den mindre strandpiparen som jag såg uppe vid Frövisjön för några veckor sedan. Men det finns några enkla kännetecken som skiljer dem åt. Näbben är orange på den större, och den mindre har en vit kant mellan det brunbeiga huvudet och det svarta bandet i pannan. Sedan såg jag också en ensam svartsnäppa i samma göl.
Efter en halvtimme fortsatte jag färden ut mot tornudden och fågeltornet. Även där var det mesta sig likt. Viken fylld av grågäss, och skrattmås. Inga Dvärgmåsar men svarttärnorna jagade över vassen längre bort i viken, tillsammans med en Brun Kärrhökshona och en Gråhäger.
Alltid lika trevligt med ensamma morgonturer till Asköviken. Bara jag och fåglarna.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.