Det där med lösenord dårå

Profilbild för johankarlsson

Eftersom det där med att återställa lösenord när förvirrade förskolechefer, lärare, mm glömmer dem råkar ligga på mitt ansvar, har jag haft dubbla känslor angående den senaste tidens skriverier om lösenord på vift.
1. Strålande bra att det skapas lite panik så folk skärper till sig och skaffar sig säkrare lösenord.
2. Nu kommer hur många som helst att skaffa sig lite mer avancerade lösenord på en gång och om en vecka, när de ska skriva veckobrev till föräldrarna igen så har de glömt det. Och vem ringer de då????
Själv skrev jag lite om lösenord igår och tänkte att jag ska leva lite som jag lär så jag påbörjade en bytarrunda.
Mina bytarrundor går till på det sättet att jag byter ut ett av lösenorden i mitt högsta skikt och eventuellt något eller några i mellanskiktet.
Igår bytte jag lösenord på Facebook och till mina bloggar godisgris.se och gambleputti.se Det blir en bra start.
När jag ska byta lösenord vill jag förbereda mig väl och träna på lösenordet genom att logga in och ut ett antal gånger så att jag minns det med fingrarna. Det brukar fungera bra på mig.
För att inte ha samma lösenord på alla ställen så använder jag mig av ett system jag fick ett tips om för ett antal lösenord sedan. Nämligen att basera sina lösenord på ett och samma men sedan lägga till ytterligare koder för varje enskild tjänst.
I sin enklaste form kan man t ex använda JM för jobbmail G för Google, Fb för Facebook. Dessa små identitetskoder kan man sedan placera på valfritt ställe i lösenordet. Sen bör man hitta på en bättre kod än t ex Fb för Facebook och G för google osv. Huvudsaken du själv har koll på det.
I alla fall så bytte jag nu mitt lösenord på tre ställen igår och när jag skulle logga in på facebook i morse så var det nya fiffiga lösenordet som bortblåst. Jag mindes det inte i huvudet, inte i fingrarna inte någonstans kunde jag lyckas få fram ens hur det började.
Snacka om att falla på eget grepp.
Tur att det finns möjlighet att återställa lösenord. Nu har jag bytt på ytterligare några ställen. Bara att hoppas att jag kommer ihåg dem i morgon när jag vaknar.
 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.