Pepparkakshus

Pepparkakshus
Idag gjorde jag för första gången i mitt liv ett Pepparkakshus. Delarna köpte jag förvisso färdiga, men knixet med det hela är trots allt att sätta ihop det, så för att spara krafterna till det valde jag att ta en genväg.
I alla fall så var det jag och Flisan som gav oss på detta projekt och det gick ju riktigt bra, men jag har några reflektioner och funderingar.
Smält socker är jävligt varmt. Bara så att ni vet!
Hur gör ni vana pepparkakshuskonstruktörer med taket? Vi fick det på plats, men det krävdes en hel del svordomar och suckar innan vi lyckades få det att sitta fast.
Alla andra bitar kunde jag doppa i grytan med det ohälsosamt varma sockret och sedan trycka ihop det. När jag sen skulle ha dit taket så försökte jag doppa båda gavlarna samtidigt, men fick inte ned hela huset i grytan. Visst kan jag skaffa en större gryta, men finns det andra sätt så tar jag gärna emot idéer.
Nu offrade jag en grillpensel och penslade på sockret, men riktigt optimalt blev det inte.
Jag och flisan har en teori om att nästa gång fästa ihop takbitarna och lägga på det och spackla ihop dem med resten av huset med hjälp av kristyr. Vad säger ni om den lösningen?
 

7 kommentarer

 1. Irene

  Sist vi gjorde pepparkakshus så skippade vi sockret och använde limpistol, rekommenderas 😉

  • Gambleputti

   Coolt, undrar om man kan ladda en limpistol med Sockerstänger.

 2. Anders

  Jag har ett tips!! gör sockerstänger som du låter stelna, sen köper du en liten brännare. Lägg sockerstången på kanten, sen bränner du den. vips så kan du lägga ihop delarna…..

  • Gambleputti

   Coolt, Undrar om man kan ladda sockerstängerna i en limpistol?

  • Gambleputti

   Borde det inte fungera lika bra om man fördoppar alla bitarna var för sig så att de är rikligt indränkta i socker, och sen bränna med brännaren när man ska fästa.
   Nästa år bjuder jag in dig, så kanske du råkar få med dig en brännare.

 3. Tony

  Hur jäkla stort hus har ni gjort?
  Alla delar vi haft gick att doppa.
  Endera kapar du kanterna på grytan…
  Annars använder du en stekpanna.
  Jag rekommenderar det senare.

  • Gambleputti

   Jag använde en panna och alla bitar gick att doppa var för sig, men när jag satt ihop själva huset och skulle sätta dit taket så tänkte jag doppa gavlarna upp mot nocken men se det gick inte.
   Kan ha handlat om dålig planering

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑