westerqvarn
En lång dag med fågelskådning är till ända efter att jag genomfört mitt första artrally i laget Åskådarna.
Som nybörjare i sammanhanget höll vi ned förväntningarna och höll upp ambitionen. Bara vi inte kom sist var mål nummer ett. Nästa mål var att inte vara sämst i Västerås.
Jag tycker att vi kom undan med hedern mer än väl i behåll. 26 lag anmälda och 84 skådare enligt VOF på Facebook. Om alla lag kom till start har jag inte stenkoll på.
Vi började vårt artrally med att konstatera att Storskraken som huserat i skitviken de senaste veckorna övergett platsen, men Smådoppingen fanns kvar. Trutar på iskanten och de vanliga stadsfåglarna som duvor, kajor och kråkor tog vi där. Duvhöken var redan bortskrämd av ett annat lag 😉
Vi fortsatte sedan inne i Västerås där Rödhake och Stjärtand lätt bockades av. Svarthättan på Jakobsberg missade vi tyvärr.
Vidare ut mot Ekliden och bockade av siskor, Stenknäck, Domherre och några till innan vi gav oss ut på strömstarejakt i Forsby.
Ingen Strömstare där, men gott och väl Pilfink, Gråsparv och Steglitser.
Nästa stopp blev Svanå norr om Skultuna där Strömstaren togs. Sedan for vi in i skogarna och hittade Skogsmesar vid en fågelmatning. Alla utom tofsmesen som blev en av skämsarterna.
Tillbaka till Skultuna för att med lite tur ta en kattuggla vilket vi inte lyckades med, men Större Hackspett bockades av och Entita.
Via Frövisjön, där vi lite turligt fick syn på en Sångsvansplog körde vi över Myrby för att hitta Fjällvråk vilket vi också såg vid Tubnbytorp och hamnade till slut vid Gryta Soptipp där vi inte lyckades få syn på eller höra Kungsfågel, vilket vi inte gjorde någon annanstans heller. Nåja Havsörnen seglade över tippen i alla fall.
Nu började tiden tryta så nästa val var viktigt. Sidensvansar som jag sett strax innan jag hämtades upp och som vi mycket troligt såg på väg till skitviken skulle ses och Storskrake och Vigg ville vi se. Det fick bli Lögarängen, men dör var det förutom björktrast och Trutarna från morgonens spaning ganska dött. Snabbt in i bilen mot Fullerö där Dubbeltrast, Sidensvans  och Storskraken bockades av.
Vi hann med ytterligare en sväng till Skitviken för att eventuellt få syn på Duvhöken eller Kungsfiskaren men utan lycka även denna gång.
Dagen avslutades sedan på Westerqvarn i Mölntorp där vi samanställde dagens resultat.
Vi slutade på en 6:e plats totalt och 3:a av Västeråslagen med 37 arter, vilket vi var nöjda med, men artmässigt är vi inte helt nöjda. Vi missade 3 skämsarter och ytterligare några som inte skulle vara allt för svåra att ta. Så upp emot 45 arter borde vi nog ha tagit.
Men vi var med för att lära och skaffa oss rutin, nästa år blir vi effektivare och med facit i hand la vi för mycket tid på en del ställen med för få arter.
Stort grattis till Family Bussiness som tog hem första platsen. De blir det svårt att utmana dem, men nummer två i Västerås, Team Swift som kom trea får se upp nästa år.