Fågelåret 2012 – Januari

Jag vet att det bara är oktober än och att det inte riktigt är dags att summera året, men eftersom jag blivit lite dålig på att blogga den senaste tiden så tycker jag att det känns som en god idé att samanfatta mitt och Lillemans fågelår månadsvis. Därför kommer redan nu den första delen som handlar om Januari.
stjärtand
Detta var det första året då jag var aktiv skådare redan från start och Lilleman var riktig glad att få börja ”årskryssa” på riktigt. Den första januari blev det därför en exkursion i grannskapet med totalt 10 arter där Ringduva var det mest uppseendeväckande fyndet.
En stor del av vår skådning gjordes från fönstret i Lillemans rum där vi hade god uppsikt över vår matning. Snösiska var det finaste besöket vi fick där och det mest häpnadsväckande var annars att vi under hela vintern inte såg en enda nötväcka på vår matning.
Vi hann också med en del utflykter som t ex en promenad runt Lötsjön och Råstasjön i Sundbyberg/Solna där vi årskryssade friskt bland gäss och änder, men också Sparvhök, Gråhäger, Sothöna och Rörhöna.
Den 14:e deltog jag i Artrallyt som arrangeras av Västmanlands Ornitologiska Förening och Naturskyddsföreningen i Halstahammar. Det gick över förväntan och en delad 5:e plats med totalt 38 arter.
Fågelskådandet fortsatte sedan mest hemma och vid olika fågelmatningar runt Västerås.

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter i Januari
Jag: 57
Lilleman:  48
Antal X i Januari
Jag: 1 (Snösiska)
Lilleman: 16 (Gråsiska, Grönsiska, Tamduva, Knölsvan, Knipa, Rörhöna, Svartmes, Nötkråka, Smådopping, Steglits, Snösiska, Fiskmås, Strömstare, Nötskrika, Dubbeltrast, Stjärtand)

Minnesvärda observationer

Sångsvanarna vid Frövisjön under artrallyt för mig var kul.
Stjärtanden som övervintrade tillsammans med gräsänder vid biskopsbron
Nötkråkorna i Skillberg dit jag återvände fler gånger under vintern.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.