Sverigelistan
 
Idag var det dags för Västmanlands årliga artrally, där det gäller att se så många arter som möjligt under en dag. Tävlingen pågick från kl 00.00 till kl 15.00 och 27 lag med totalt 85 skådare var anmälda. Det kan ha tillkommit något lag och några skådare som anmält sig sent.
Efter förra året då vi visserligen förbättrade oss artmässigt från 2012 men trots det hamnade lite för långt ned i resultatlistan var vi revanchsugna och förberedda på att ta oss upp dit vi tyckte att vi hörde hemma.
Vi anser nog oss inte höra hemma i toppen, men strax under borde vi vara och slåss om platserna 3-5 ungefär.
Snöovädret som drog in under natten gav oss lite bryderi om vårt upplägg, men vi hade lite tid på oss att följa vädret under de sena natt-timmarna då vi gjorde några tafatta försök att lyssna efter ugglor ute i skogen.
Planen var att starta i Asköviken och sedan jobba oss in mot stan för att avsluta norr om stan. Med det ymniga snöfallet som begränsade sikten valde vi att kasta om körschemat helt och starta norr om stan där goda siktförhållanden inte var lika viktigt.
Ett smart val tycker vi som började vid Frövisjön där vi hade Fjällvråk som en av de första arterna. Sedan jobbade vi oss successivt in mot stan via några välkända fågelmatningar.
Inne i stan hade vi ett bra flyt med en svarthätta på en trädgårdsmatning som tyngsta art. Fåglar som vi letat som tokar efter i början av januari bara fanns på plats när vi kom fram och vi kom att ha ganska gott om tid på oss vid vår sista lokal som var Asköviken. Två obsplatser besöktes där och med 15 sekunders marginal hängde vi in vår 54:e art från Rudöklippan. En ormvråk som satt på tubavstånd i en dunge.
Hur långt 54 arter skulle räcka var ganska svårt att veta. Förra året hade vi vunnit med det, men med hela mälaren öppen och med full fart vid alla matningar borde fler lag ha lyckats bra i år.
Vi hade dessutom missat en hel del halvenkla arter som gröngöling, spillkråka, fasan och ringduva, så någon toppplacering borde det inte räcka till, men väl en 4:e eller 5:e plats.
Vid samanräkningen på Westerqvarn i Mölntorp såg det dock mycket bättre ut och vi låg länge i topp på grund av arter som sparvhök och bergfink som de flesta andra lag missat.
När allt var klart så stod vi som delad tvåa med våra 54 arter. Slagen med 2 arter av vinnarna.
Nästa år blir det en tuff uppgift att inte längre slå ur underläge, utan leverera som en toppkandidat.