Bilskådning utmed E4

Ibland behöver man inte anstränga sig hårt för att skåda fågel och kryssa. Det går t ex utmärkt att skåda från bilen när man åker 70 mil på E4:an, men man måste vara snabb och får finna sig i att inte lyckas artbestämma riktigt alla fynd man ser.
Idag började det strålande. När vi precis lämnat Luleå så sa jag till Lilleman att hjälpa till att hålla utkik på hygget för det hade rapporterats in Hökuggla i närheten för några dagar sedan. Inte för att jag hade några förhoppningar, men om man inte håller ögonen öppna får man inte se något. När vi sedan kommer fram till hygget så sitter det en vacker Hökuggla på en torrtall i kanten. Kryss för både mig och Lilleman.
Sen blev det inga fler kryss men resan fortsatte med många snygga observationer. Orre, Havsörn, ett 10-tal ormvråkar, 100-tals tofsvipor, en trolig tornfalk och gott om kanadagäss, Sångsvanar och Korpar.
Med tanke på lysande resan hade varit ur ett rent ornitologiskt perspektiv så började jag nästan att hoppas på en Lappuggla mot slutet, men en sådan tur hade vi inte.
Min andra Lifer från bilfönstret faktiskt, den förra var Slaguggla, också utefter E4:an på väg hem från Luleå.
Edit: Efter att hastuderat bilder och läst på lite extra konstaterar jag att Havsörnen vi såg inte alls var en Havsörn utan en Kungsörn. Nu återstår bara att reda ut exakt var vi såg den. Tvivlar på att ”bredvid E4:an” är en korrekt lokalangivelse för inrapportering.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.