Fågelåret 2012 – April

April månad började för vår del med vårvinter i Norrbotten. Målet var den lilla rara Lappmesen som kunde bli väl så svår att hitta. Skulle vi inte lyckas med det så kunde en lavskrika eller gråspett fungera som substitut. De sistnämnda skulle inte innebära kryss för min del, men för Lilleman skulle det bli det.
Vi tog kontakt med lokalbefolkningen och gav oss ut och letade vintermatningar på Bodens skjutfält och en del andra ställen också. lavskrika och gråspett såg vi inte röken av, men lappmes kryssade vi båda två.
Lappuggla
Hemma så duggade rapporterna om jorduggla tätt när vi firade påsk i Luleå. En Hökuggla hade också kommit på besök i fagersta. Nu var det bara att hoppas att detta bara var början när man satt hemma och inte kunde åka på alla dessa fåglar.
Vägen hem söderut gav oss faktiskt riktigt bra utdelning. Både hökuggla och kungsörn kryssades från E4:an i bilen.
Vi hann inte mer än hem förrän det bar iväg mot Bocksjön för att kryssa jorduggla, men det gick sådär. och det fortsatte på samma sätt hela april. Var jag än försökte hitta en jorduggla så fanns den aldrig där.
Frövisjön och Asköviken var platser jag tillbringade mest tid, men Hjälstaviken fick också några besök.
I slutet av månaden införskaffades en ny kamera som gjorde att jag plötsligt fick mycket längre räckvidd och på så sätt kunde fota mer fåglar. Den första utflykten för att testa den gick till Frövisjön där jag gjorde en del enklare tester. I Ekolsund var barnen med och vi fotade en lappuggla på nära håll med stor framgång. Det är den som syns på bilden ovan.

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 82
Lilleman: 61

Antal X

Jag: 13 (Lappmes, Kungsörn, Hökuggla, Järnsparv, Lappuggla, Sjöorre, Ringtrast, Vattenrall, Trädlärka, Vinterhämpling, Småfläckig Sumphöna, Dvärgbeckasin, Stenfalk)
Lilleman: 26 (Silltrut, Drillsnäppa, Fisktärna, Stenfalk, Småfläckig Sumphöna, Dvärgbeckasin, Grönbena, Trädlärka, Trädpiplärka, Hämpling, Vinterhämpling, Gravand, Gråhakedopping, Sjöorre, Rördrom, Lappuggla, Bergfink, Rödvingetrast, Rödhake, Järnsparv, Taltrast, Skogssnäppa, Bergand, Hökuggla, Kungörn, Lappmes,)

Antal årskryss

Jag: 50
Lilleman: 41

Minnesvärda observationer

  • Lappmesen toppar nog, bland kryssen men en del andra mer eller mindre efterlängtade X är goda utmanare som t ex Lappuggla, Ringtrast och Stenfalk.
  • Dvärgbeckasin på Rudöklippan
  • Tomtkryssar Stenknäck
  • Gråhakedopping bygger bo i Frövisjön
  • Lappugglefotografering i Ekolsund

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.