Semesterskådning

Semester gör att man inte längre tar sig tid att blogga lika mycket, men det händer saker hela tiden så nog finns det att blogga om allt.
För en vecka sedan var jag i Grövelsjön och nu är jag i Södra Sunderbyn mellan Luleå och Boden. Sen har jag hunnit med att försöka hitta lite vadare hemma i Frövisjön, Asköviken och Skultunasågen. Just vadarna har inte skådats med framgång hemma, men jag har ändå lyckats med 2 X under veckan och Lilleman har fått 3 X.
Det hela började på vägen hem från Grövelsjön (som ur ett skådarperspektiv var en katastrof) Men vi stannade vid Njupeskär på vägen hem och där ska man kunna se Jaktfalk. Förhoppningarna var inte stora och jag hade gjort vad jag kunde för att hålla dem nere för Lilleman som är tokoptimistisk jämt.
När vi efter två kilometers uppförsbacke kommer till rastplatsen nedanför fallet höjs mina förhoppningar dock en smula. Två skådare med tuberna riktade mot exakt samma plats finns redan på plats. Eftersom jag själv bara hade handkikare (orutinerad som jag är) frågar jag dem om de hade sett något och bad om att få titta i tuben. Mycket riktigt satt där två Jaktfalkar på en sten.
Jaktfalk
Med min kikare kunde jag förvisso hitta dem, men det hade inte gått om jag inte vetat var jag skulle leta. Med full zoom på kameran gick det att få lite gryniga bilder i alla fall.
Väl hemma igen gjorde jag och Lilleman lite småutflykter tillsammans med Gidde, men det var ingen riktig fart hemma. En fin kväll vid Frövisjön fick vi tillfälle att studera en Jorduggla som jagade på nära håll, men för övrigt var det mest regn och dålig sikt. Därför var det extra kul att igår kväll efter en tur till Skultunasågen få syn på en rovfågel som satt i en hage intill vägen. Inga bilar bakom så det blev en tvärnit och där satt en vacker Bivråk. Kryss nummer 2 för Lilleman, och jag själv hade missat att skriva upp den i min egen lista (såg två st på en åker för 10 år sedan) så det blev nästan som ett kryss för mig också.
Ikväll när vi kom upp till Luleå så var vädret på tok för bra för att stanna hemma, så vi lastade bara ur bilen och åt lite innan vi drog till Kallax Hamn och Stranäng. Det brukar ses Småtärna där. Dock inte idag, men jag fick en fin bild på en Silvertärna som ryttlade.
Silvertärna
På vägen dit hade vi sett spovar på ett ställe där bonden bärgade hö och när vi for tillabaka stannade vi där. Finns det gott om spov så ökar chansen för att någon av dem är en Småspov som jag saknade på min lista.
En ensam Småspov är inte världens enklaste sak att skilja från en Storspov. De ser relativt lika ut och det kan säkert ha hänt att jag redan sett en, men inte varit tillräckligt säker för att bestämma den till Småspov.
Idag hittade jag en god kandidat som jag stod och granskade i tuben när en Storspov helt enkelt spatserade in i mitt kikarfält och gjorde det busenkelt att artbestämma den till en Småspov.
X nummer 2 för mig och nummer 3 för Lilleman var ett faktum. Hinner vi hitta en Småtärna innan onsdag så måste det anses som en riktigt bra skådarvecka för oss.


Kommentarer

Ett svar till ”Semesterskådning”

  1. 😆

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.