Nu var det ett tag sedan jag var ute i Asköviken. Sommaren brukar inte vara så spännande där ute, men nu är det september och därmed höst, så jag klev upp med tuppen och var där ute i 6-taget på morgonen.
Det började bra med en hel del tättingar som rörde sig kring parkeringen, men ingen Rödstrupig Piplärka eller Blåhake som var de fåglar som stod högst på önskelistan idag.
Någon riktig fart verkar det inte ha blivit än verkar det som. En beckasinflock som rörde sig rastlöst över maderna, och gäss i ganska stora mängder på väg in mot viken. Några tranor trumpetade också. På vägen ut mot lövstagömslet hörde jag också en Blåhake. Försökte intensivt att hitta den, men locklätet försvann iväg utan att jag lyckades se den. Jag får göra nya försök i morgon.
Västmanlandskryss för min del.
Ute vid Lövstagömslet var det ganska igenväxt, men klättrade man upp på bänkarna fick man ganska bra utsikt över maden bort mot Rastholmen och Stenarna. En hel del rovfågel rörde sig över markerna. Ormvråk och Brun Kärrhök fanns det fler av, annars var det mest Gäss och Änder (Gräsand och Bläsand). En misstänkt Rödstrupig Piplärka, dock inte tillräckligt säker för att spikas.
Efter en timmes spejande fick jag se en liten Rovfågel sittandes på en halmbal på långt avstånd. (borta vid stenarna, för den som är hemma vid Asköviken) Det kunde vara en Stenfalk, men mest troligt en Sparvhök. När jag dessutom fick se en vithuvad rovis sitta på samma åker så blev det till att ta en promenad bort dit för att få en närmare titt.
Stenfalk Asköviken
Fågelboken hade jag klantigt nog glömt hemma så nu skulle mina kunskaper sättas på prov. Att det var en falk rådde det ingen tvekan om, men var det en sten- eller Lärkfalk. Inget rött syntes på den och tydliga streck på stjärtfjädrarna. Som tur var kom det ytterligare en morgonpigg skådare förbi som till skillnad från mig hade fågelguiden med sig. En kort stunds överläggning spikade fågeln till en stenfalk.
Den ljushuvade rovisen visade sig vara en mycket ljus, nästan vit Ormvråk, som hade sällskap av en mörk artfrände på samma åker. Dessutom jagade en Duvhök i dikeskanten på samma fält. Riktigt rolig morgontur som avslutades hemma med att jag av misstag lyckades göra det godaste kaffe jag smakat på länge.