Utflykt i tassemarkerna

Jag och Jocke var ute i tassemarkerna idag. Ordet tassemarker är kommet ur noanamnet ”tasse” för varg (som egentligen också är ett noanman för det fornodiska ulv). I alla fall var det tassemarker i dubbel bemärkelse eftersom det nu används för vildmark i största allmänhet, men vi begav oss ut i skultunareviret mellan Fläckebo och Ramnäs och hade kameralinserna redo för framförallt Skogsfågel, Älg och Varg.
Höskovsmossen var första anhalten och vi tog oss dit via skogsvägar. Irriterande nog var vägen upp mot själva mossen bommad vilket gav oss två val. 1. Åka tillbaka och ta en annan väg upp till naturreservatet, eller 2. lyfta på bommen (den var inte låst). Vi valde alternativ två och muttrade över idiotin att bomma den bästa vägen upp till ett naturreservat.
Vägen tillbaka tog vi den andra (riktigt dåliga skogsvägen) och då visade det sig att också den var bommad. Hur tänker man när man bommar båda tillfartsvägarna till ett vackert och unikt naturreservat. Nåja, nog gnällt om det. Efter detta tog vi ett besök på en annan mosse i närheten och sedan begav vi oss efter en kopp kaffe vidare mot Fermansbo urskog. Ett mycket besöksvärt naturreservat med välmarkerade leder. Om du tänker besöka det kan jag dock rekommendera att inte komma ditt från Skultuna-hållet, då leden in till själva fermansboslingan mer var att betrakta som en kanotled än en vandringsled.
Lite bilder då rå
StenfalkStenfalk vid Rörbosjön mellan Svanå och Fläckebo
Höskovmossen
Höskovsmossen – bara någon mil utanför Västerås hittar man sådan här vacker vildmark med stark norrlandskänsla.
Fermansbo Urskog
Fermansbo urskog, en orörd pärla mitt i Västmanland.
Garnlav
Garnlav, som kräver riktig gammelskog
Kantarell
Riktigt stora Kantareller. (snusdosan tog jag givetvis med mig tillbaka)
Tickor
Vackra tickor. Har ingen aning om vilken sort, men de växte på en björk. Någon kunnig får gärna komplettera med namn.
Älgar
Dessa två älgar stod och betade på en äng när vi åkte ut. På vägen hem stod de kvar. Eftersom vinden var gynnsam för vår del kunde vi smyga riktigt nära och fota dem.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.