Fågelåret 2012 – Juli

Semestermånaden Juli blev en riktig falkmånad för oss. Det hela började med att vi deltog i ett projekt med att plantera ut pilgrimsfalk på Djäkneberget hemma i Västerås. Något som också uppmärksammades i lokal media. Både på Radio och i Tidningen.
pilgrimsfalk
Veckan efter for vi åter till Grövelsjön där vi bjöds på regn, regn och åter regn. Fågelmässigt blev det torftigt. Mest arter som vi hade hemma också. På Nipfjället fick Lilleman kryssa ängspiplärka som det fanns i mängder.
Vi avbröt en dag tidigare och då fick vi givetvis solsken direkt. En avstickare till Fulufjället och Njupeskär gav oss en riklig belöning i form av jaktfalk x 2
jaktfalk
Efter den blöta fjällvistelsen blev det några mindre regniga dagar hemma där vi hoppades lite på det tidiga höststräcket med vadare, men det ville inte riktigt komma igång innan vi for norrut igen, men Lilleman lyckades kryssa Bivråk som av misstag också saknades på min lista så det blev lite som ett kryss för mig också.
Nu bar det iväg till Norrbotten och Luleå där jag såg fram emot lite sommarskådning. Småtärna stod överst på min önskelista och skräntärna på Lillemans. Han lyckades men inte jag. Jag fick i alla fall plåster på mina sår i form av en brun glada.
För att fortsätta falktemat denna månad så lyckades vi dessutom hitta en tornfalkshäckning vid mormor Guns sommarstuga.

Väl hemma så hann vi med några turer till Hjälstaviken och Frövisjön innan det blev Augusti och ett riktigt tungt kryss i form av en Rostand som gästade Frövisjön. I Hjälstaviken kryssade jag skäggmes.

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 68
Lilleman: 45

Antal X

Jag: 6 +1 (jaktfalk, småspov, brun glada, mysrpov, skäggmes, rostand och bivråk som jag missat att föra in på min lista tidigare)
Lilleman 10 (ängspiplärka, jaktfalk, brun glada, bivråk, småspov, skräntärna, myrspov, kustsnäppa, rostand, mindre hackspett)

Antal årskryss

Jag: 12
Lilleman: 10

Minnesvärda observationer

  • Jaktfalk vid Njupeskär
  • Tornfalksungar i Långvik
  • Rostand i Frövisjön
  • Brun Glada med byte i Boden
  • Skräntärna som fiskade vid Kallax hamn.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.