Idag var planen att åka till Ekliden med Lilleman för att inkassera några årskryss för honom, men när det var dags så ville han inte längre så jag åkte ensam ut till Ängsö för en skogspromenad istället.
Kring Ryssbogrytan har jag tidigare sett gott om hackspett och i alsnåren ner mot mälaren brukar det vara gott om småfågel som gråsiskor och grönsiskor och en hel del annat smått och gott.
Jag hann knappt fram förrän en spillkråka visade sig, men den flög iväg ganska omgående så någon bild på den fick jag inte. Spåren efter den stora hackspetten flyttade sig dock inte så de fick jag en fin bild på.
Spår av spillkråka
Några småfåglar såg jag dock inte till i alsnåren så jag fortsatte efter vandringsleden in i granskogen som fått lite extra hjälp på traven med några nyfällda granar som lämnats till naturen.
En trädkrypare, en nätväcka och en nötskrika lyckades jag höra bland granarna men annars var det ganska dött. Längre ut mot mälaren kom två korpar flygande ivrigt konverserande och jag stannade ett tag på klipporna för att eventuellt ha turen att få syn på en havsörn, men den turen hade jag inte idag.
Jag tog samma väg tillbaka och när jag kom tillbaka till alsnåren vid grytan så flög en liten fågel snabbt över stigen in mot ett gransnår på en liten kulle. Det hela gick så snabbt att jag inte hann uppfatta vad det var för fågel. Först tänkte jag mindre hackspett men det stämde inte med färgerna. Jag spejade in bland granarna för att se om den satt kvar och då kom den tillbaka, rakt emot mig med en liten mus i näbben.
SparvugglaSnabbt upp med kameran, men snårskogen skymde och adrenalinet som pumpade efter att nästan ha blivit påflugen av den gjorde att det blev svårt att hålla kameran still, men jag tycker att jag fick en hyfsat bra bild av min andra sparvuggla någonsin.
Att denna krabat valt att jaga just här kan förklara varför det fanns så lite småfågel i alsnåren. Kul fågelupplevelse och +1 art på årets lista jämfört med förra årets.
I morgon ska jag jobba så om inga roligheter dyker upp på skolgården så finns det en viss risk att det blir årets första årskrysslösa dag.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.