Igår var det nyårsdag och jag hade utmanat min skådarkompis Jocke på ett litet artrace, så jag begav mig ut gristidigt för att eventuellt lyckas höra några ugglor.
Det blev inga ugglor och det tog nästan en timme innan första årskrysset kom. Två korpar som tjoade till varandra när de flög över skogen.
Resten av dagen var det ett flängande och farande mellan olika lokaler och jag slutade på 36 nya arter för året redan på årets första dag. Inga direkta överraskningar, men stor besvikelse på att jag inte hittade en enda björktrast.
Idag var det dags för en lite lugnare nyårskryssning med Lilleman och runt lunch åkte vi ut till Rålken för att se om vi hade turen att hitta hökugglan som håller till där. Det hade vi och dessutom upptäckte Lilleman korsnäbbar i en gran där vi stod.
Större Korsnäbb
2 hanar och 2 honor varav hanarna och en hona drog iväg ganska snabbt. Efter ett tag fick vi sällskap av ytterligare en skådare och efter lite dividerande och gnuggande av geniknölar bestämde vi dem till Större Korsnäbb. Se där, ytterligare ett årskryss för mig.
På väg ut till Rålken stannade vi till vid Frövisjön och hittade en flock steglitser som hade sällskap av minst en vinterhämpling.
När vi åkte ifrån Rålken så såg vi en varfågel och sedan stannade vi till i Svanå för att titta på Strömstaren och den visade upp sig fint för oss.
//youtu.be/e-IzmjnIkA8