En morgon i skogen

Gråspetten har gäckat mig en tid här i Västmanland. Jag vet var den finns och var man kan få syn på den, men den skygga fågeln har inte behagat visa sig för mig på hemmaplan än.
Nu hade den observerats på en av mina favoritlokaler under vintern och det vore väl då f_n om jag inte skulle lyckas observera den där.
Planen för att verkligen lyckas var att vara där före alla fåglar så i morse kl 6 klev jag upp och packade med mig frukosten och åkte ut i skogen och satt mig och väntade på att skogen skulle vakna. Klockan 7 var jag framme och det var fortfarande becksvart och knäpptyst när jag satte mig till rätta och tog mitt morgonkaffe.
Efter en kvart fick jag första tecknet till liv. En (enligt min bedömning) slaguggla hohohohoade inte speciellt långt från platsen jag befann mig på. Lite väl tidigt på säsongen för slagugglesång men jag kan inte komma på något annat.
En kvart senare tjoade en sparvuggla till åt andra hållet. Nu började skogen vakna till liv. Några mindre korsnäbbar for förbi ivrigt tjattrande med varandra och strax därefter kom två Korpar förbi följt av några domherrar.
Sen fladdrade det till ordentligt ovanför huvudet på mig när de första matgästerna vid matningen kom för att inta sin frukost. En nötkråka följd av ytterligare en, och till sist var det 6 st som ivrigt flög fram och tillbaka för att hämta hasselnötterna som jag haft med mig.
Mesarna dök sedan upp och tog för sig av smör och solrosfrön och två större hackspettar och plötsligt som från ingenstans kom så gråspetten också dit och tog för sig.
gråspett
 
Vid det här laget hade det gått en och en halv timme och jag hade suttit still på en stubbe hela tiden, så trots varma kläder och kaffe var jag ganska stelfrusen och behövde röra mig. Jag fotade några bilder och när den flög iväg så fick jag äntligen resa mig och röra lite på tårna.
Efter denna underbara start på en underbart vacker vinterdag så valde jag att göra ett försök på tretåig hackspett på vägen hem, men det gick så där. En entita, några tofsmesar och en större hackspett var vad jag hittade, men jag fick en riktigt bra skogspromenad på närmare 7 km vilket det inte kändes som. 2-3 trodde jag innan jag mätte upp sträckan på RunKeeper.
Ibland är det bra att inte veta, för då kanske man hade avstått.


Kommentarer

3 svar till ”En morgon i skogen”

 1. Profilbild för Anders Dahllöv
  Anders Dahllöv

  Låter som en trevligt sätt att tillbringa en icke alltför kall morgon men har du en beskrivning av hur jag hittar matningen? Har sett kartan med lokalen på Svalan men skulle vilja veta lite mer exakt hur jag kommer dit.

 2. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Hej Anders
  Matningen är inget superhemligt ställe, men jag tror inte att Daniel Green som sköter om den vill att detaljerade vägbeskrivningar ska florera på nätet
  Därför föreslår jag att du kontaktar honom
  //www.birdsafarisweden.se/kontakt.html

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.