Kungligt besök på skolan idag

Vi har haft ett litet kort fågeltema i min förskoleklass de senaste två veckorna. Vi har byggt holkar och före det har vi tagit reda på vilka fåglar som gärna bor i holk och vilka av dem som finns i vår närhet. Nu har vi det så bra att vi har ett stycke riktig skog i anslutning till vår skolgård så det finns en hel del arter att upptäcka både genom att lyssna och genom att se.
När vi introducerade temat så var det många som gärna ville se stora örnar och andra rovfåglar och jag förklarade för dem att det går att se örn på vår skolgård, men att man ska ha lite tur. Två gånger har jag sett havsörn sen jag började i augusti. Däremot är chanserna större att se duvhök, sparvhök och ormvråk.
Allt eftersom temat kom igång så blev det mindre och mindre prat om örnar och hökar eftersom mesar, nötväckor, kungsfåglar och andra småfåglar var så mycket lättare att hitta och ganska snabbt lärde sig våra 6-åringar att skilja på dem både på läten och utseende. Blåmes och kungsfågel blev de populäraste fåglarna.
Igår avslutades temat även om vi har lite småsaker som att t ex sätta upp våra holkar kvar, och tanken är sedan att besöka dem under resten av terminen för att se vilka som flyttar in.
Idag på lunchen kastade jag upp ett öga i skyn och fick se en större rovfågel närma sig. Vråk var min första tanke och jag hojtar till min kollega. När den kommer närmare så ser jag att den här fågeln är mycket större än en vråk och tror då att det återigen är en havsörn, men stjärten känns lite väl lång och till sist när den stryker trädtopparna i kanten av skolgården bara 15-20 meter ifrån oss ser jag också att näbben och teckningen inte heller stämmer in på havsörm. Det är en äldre kungsörn som graciöst flyger över vår skolgård, där de flesta barnen bara leker vidare helt omedvetna om att en örn passerar bara 10 meter över deras huvuden.
kungsörn
 
Själv var jag helt upprymd, årskryss och västmanlandskryss och dessutom i direkt anslutning till vårt fågeltema. Jag hade inte kunnat regissera det bättre. Jag hade kanske 5-10 barn och en kollega i min närhet, som fick samma fina syn som jag.
Dessutom var det en grupp barn som själva fick syn på den och kom springandes för att berätta att de såg en örn.
Jag är fortfarande helt upprymd över denna upplevelse och den antiklimax jag kände när jag kryssade arten tog jag idag igen med råge.


Kommentarer

2 svar till ”Kungligt besök på skolan idag”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.