Äntligen lite kryss

Idag var det kryssläge för Lilleman. Jag såg igår snösparv utanför Västerfärnebo strax norr om Västerås och  givetvis blev det ett återbesök där idag.
På morgonen när vi vaknade var han lite smånegativ och ville hellre stanna hemma och spela spel, men när vi påpekade att han var tvungen att gå ut så valde han att åka ut och skåda med mig.
Första stoppet blev Birdsafari Swedens vintermatning i närheten av Fläcksjön och Lilleman fick ha kameran för sig själv.
talgoxe
Talgoxe av Lilleman
Större hackspett
Större Hackspett av Lilleman
Det var ganska kallt i skogen och när man fotade var man tvungen att ta av sig tumvantarna så de små fingrarna blev ganska stela och kalla efter en kvart.
Därför satte vi oss i bilen och styrde vidare mot Svedboäng för att försöka oss på årets första X (för Lilleman, själv lär man få vänta till Öland i maj innan man lyckas)
Igår när jag var där var jag ensam på plats, men idag stod det bilar och fågelskådare på flera platser så nu kändes det som att vi kanske inte skulle behöva leta ihjäl oss efter de små och väl kamouflerade små sparvarna på åkern.
Första stoppet gav inget, de hade haft 5-6 ett tag, men de hade dragit vidare upp efter åkern så vi åkte dit och där i en sänka höll sig hela flocken och när man väl hittat dem så formligen kokade hela åkern av dem.
snösparv
Bilden ovan är inte av bästa kvalité men man ser att det är snösparv i alla fall och det är det som räknas.
Om skogen var kall, var det ingenting mot vad det var på åkern när nordanvinden friskade i. Var är den där förbannade våren? Det blev en kvart här också och sen bestämde vi oss för att åka och fira Lillemans kryss med en lunch.
Han valde Kebab med bröd på Lustigkullagrillen i Halstahammar, men innan vi hann åka ifrån Västerfärnebo så lyckades vi se en Fjällvråk också.
fjällvråk

Vi hade ytterligare en vråk som vi inte lyckades arta, men det var fler som var där så om det rörde sig om en ormvråk och en fjällvråk eller två fjällvråkar går nog att få reda på.
Det var inte riktigt dags för lunch direkt så vi tog vägen över Strömsholm och årskryssade knipa för Lilleman. Jag hade hoppats på en vigg så att också jag fick något årskryss, men tji fick jag. 90 grågäss och två knipor var det enda vi hittade vid Lagårdsjön.
Efter lunchen på Lustigkullagrillen drog vi hem mot Västerås och avslutade dagens långa tur med ett stopp vid Johannisberg där man har god utsikt mot djuphamnen som för tillfället hyser den enda platsen med öppet vatten i Västerås. I alla fall känns det så.
Där blev det återigen X för Lilleman. Havstrut hade gått honom förbi tydligen. Eftersom jag inte hittade någon vigg i Lagårdsjön så hoppades jag på en eller flera här, men det blev det inget av. Däremot årskryssade Lilleman både gråtrut och storskarv.
 
 
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.