Hjälstaviken

Jag har varit ytterst lite vid Hjälstaviken i år. Det brukar bli ett och annat besök där på våren och under försommaren och sommaren gillar jag att promenera från Stora Parnassen ut på WWF-spången mot Hjulströms brygga och lyssna på allt som gömmer sig i vassen.
I år har mina besök där varit få och korta. En blixtvisit vid en av vintermatningarna för att undersöka en eventuell azurmes och sedan två relativt korta besök för att lyssna på mindre sumphöna.
Ikväll blev däremot ett längre besök snabbt inplanerat och jag fick båda barnen med mig så vi packade matsäck och började med en minigolfrunda på Hälla för att sedan styra mot Uppland.
0701_hjälstaviken
Vädret var vackert och viken var full av fågel. Vid Västra ängarna nedanför Håbyparkeringen betade grågäss och en ensam sädgås. På vägen tillbaka kompletterades dessa med en bläsgås som satte upp huvudet i det höga gräset.
Promenaden ned mot tornet togs i lugnt tempo med många stopp för att lyssna och titta efter fågel. Nere vid tornet såg vi att det var riktigt gott om vadare. Tofsvipor och svartsnäppor kunde identifieras på långt håll och grönbenor hördes.
När vi kom fram kunde vi hitta några strandpipare. både större (1) och mindre (2) samt en hel del kärrsnäppor, men ingenting riktigt spännande dök upp. Den smalnäbbade simsnäppan från igår var inte kvar och ingen skräntärna. Två svarttärnor som födosökte på andra sidan fick några andra skådare lite upphetsade, men har man Asköviken som hemmalokal så var det inte heller så upphetsande.
En fiskgjuse drog en lov över vattnet och en ormvråk tampades med några kråkor över maderna.
Tur då att man kan få närkontakt med årsfärska stenskvättor på vägen till och från tornet.
0701_stenskvätta
 
På vägen hem fick vi som jag nämnde se en bläsgås.
Artmässigt var turen inte så upphetsande, men antalsmässigt var det riktigt gott om fågel och även om det blåste upp och tornade upp mörka moln på slutet så var vädret också ljuvligt. En riktigt trevlig tur och kan det fortsätta att strömma in vadare så kan det bli riktigt trevligt om en månad när vadarsträcket kommer igång på allvar.
 
 


Kommentarer

Ett svar till ”Hjälstaviken”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.