Några regndagar i Juli gjorde att jag kunde blogga ikapp, det jag tappade i april, maj när rariteterna avlöste varandra.
Juni månad började med en städdag i samfäldhetsföreningen för radhuslängorna där vi bor. Ingen fågelskådning för mig och Benjamin, men dock för en av våra grannar som smet iväg tidigt. När städningen sedan var i full gång så kom larmet från grannen att han hört en sommargylling så vi smet från städningen vi också och var nog de sista som lyckades höra gyllingen innan den tystnade och försvann.
Trots rivstarten av månaden förflöt resten av månaden ganska lugnt. Inga rariteter dök upp på hemmaplan och vi kunde njuta av rofyllda fågelturer och ljumma sommarkvällar.
En misslyckad tur till knuthöjdsmossen i slutet av maj följdes upp av en mer lyckad första veckan i juni då vi fick se smålom på riktigt nära håll.
smålom
 
VOF hade också en nattfågelutflykt som ställdes in på grund av lågt intresse, men jag som hade planerat att pricka in nattskärran den turen bestämde mig för att åka ut ändå och fick en till med mig. Turen var planerad att fortsätta upp till bergslagsskogarna mellan Virsbo och Fagersta om det krävdes, men vi fick träff på första stället och passade då på att åka tillbaka och försöka hitta vaktel också vilket vi gjorde tillsammans med trastsångare och kornknarr vid trådarängarna.
Sen blev det sommarlov och längre kvällar som spenderades lite sporadiskt med att lyssna på sångare och en och annan tur för att titta till hornugglans ungar vid Frövisjön. En av förra årets utsatta pilgrimsfalkar återvände till Västerås och lantmännens silo i hamnen vilket var glädjande.
När vi var på väg hem efter att ha skjutsat Benjamin till Gävle för vidare resa upp till mormor och morfar i Luleå en vecka så stannade jag till vid en grusgrop på gränsen till sala kommun och kommunkryssade storlom. En art som annars mest ses på sträck under vår och höst.
Min skådarkompanjon Jocke letade några dagar vidare bland alla de gamla grusgropar som finns längs rullstensåsarna i västmanland och strax norr om lommens grusgrop hittade han en backsvalekolloni.
backsvala
 
En kväll strax efter detta så stod jag i godan ro vid Frövisjön och hade det så lungt och avkopplande man bara kan ha vid en fågelsjö en varm sommarkväll i juni när telefonen ringer och jag får reda på att det rapporterats in en vit stork i Västerfärnebo.
Jag sätter mig i bilen och åker den slingriga och gropiga vägen norrut och är nära att köra på två älgar. Väl framme sprider vi ut oss och börjar leta utan resultat. När vi börjar tröttna och misströsta helt går jag åter in på svalan för att se om det kommit några kompletterande uppgifter och det har det. Den hade rastat i 10 minuter för 5 timmar sedan.
Dagen före midsommarafton larmas sedan en vitnäbbad islom ut strax utanför Eskilstuna och den hinner jag och Benjamin med innan sillen och nubbarna. Ingen kanonobs eftersom vi valde fel sida sundet, men tillräckligt bra för att njuta av en riktigt snygg fågel i sommardräkt.
Resten av månaden flyter på lika lugnt och när min semester börjar tar jag och Benjamin en natttur så att också han får in nattskärra på sin lista. Samma utflykt har vi också tur att skrämma upp en järpe vid ett kortare stopp efter vägen, så det blev två kryss för honom.
Kort Sammanfattning
Antal inrapporterade arter
Jag: 71
Benjamin: 47
Antal X
Jag: 2 (sommargylling och vitnäbbad islom)
Benjamin: 4 (sommargylling, vitnäbbad islom, järpe och nattskärra)
Antal årskryss
Jag: 9
Benjamin: 9
Minnesvärda obsar

  • Smålom på nära håll
  • Vitnäbbad islom i sommardräkt
  • Backsvalehäckning
  • Benjamin kryssar nattskärra
  • Sommargylling

Månadens dip

  • Storken i Västerfärnebo