7 sjöar men krysslös

Eftersom solen går ner tidigare nu så hinner jag inte med att skåda så mycket i veckorna och i går var det kalas och fotboll för hela slanten så denna veckas skådning koncentrerades till idag.
Vi drog ut direkt på morgonen och styrde kosan mot Surahammars skogssjöar. Målet för dagen var sjöfåglar och rovfåglar, men några stopp för skogsfågel fanns också inplanerat. Vi hade 4 målarter varav 3 skulle ge kryss för någon av oss. Järpe, Gråspett, Alfågel och Småskrake (saknades på min årslista för Västmanland)
Första sjön blev Sörsjön och där hittade vi ett tjugotal storskrakar och eventuellt någon knipa, men avstånden var lite väl långa för att det skulle kännas angenämt i morgonkylan så vi drog snabbt vidare till norrsjön där vi hoppades på bl.a. järpe och gråspett. Den sistnämnda hade vi en mycket god kandidat överflygande. Lite mer rutin och vana vid arten hade kunnat utesluta eller spikat den.
Sångsvan, storskrake och gräsänder på sjön. Stjärtmes, talgoxe, kungsfågel, talltita, blåmes, domherre och en mycket trolig gärdsmyg runt tornet. Besöket avslutades med en överflygande sparvhök.
Storskrake
Efter Norrsjön drog vi vidare mot Glåpen där vi skådade från två stränder. Men först ett kort stopp vid Östersjön som gav två storskarvar. I Glåpen hittade vi sedan ett 60-tal storskrakar och ett 20-tal skäggdoppingar samt 4 salskrakar på sjön. Runt obsplatserna hade vi mesar, domherrar och en gråsiska.
Nu drog vi längre norrut mot Ramnäs och Gnien. Vi stannade vid skådarladan och ganska omgående kom två rovfåglar. Vår första känsla sa jordugglor, men när de kom närmare såg vi att det var en blå kärrhökshona som jagade en ung duvhök och de drog båda rakt över våra huvuden innan duvhöken gav upp och kärrhöken vände åter mot jaktmarkerna vid sjön.
I Ramnäs gjorde vi sedan ett kort och resultatlöst stopp vid Större Nadden för att sedan ta vägen genom skogarna mot Fläcksjön i Sala kommun. Där hade alfågel och svärtor rapporterats så nu skulle det kryssas och årskryssas var det tänkt, men det var lättare sagt än gjort. Långa avstånd och ovana av dessa arter gjorde att vi inte hittade dem. Sångsvan, grågäss, storskrake och gräsänder i sjön. domherrar, stjärtmes, gulsparv och talgoxar nära obsplatsen. Efter ett tags nötande började vi tröttna, men till sist lyckades jag ändå hitta en av målarterna för dagen då en honfärgad småskrake visade sig bland storskrakarna närmast stranden.
Vi avslutade sedan dagen med ett besök vid min skogsmatning där en ekorre mumsade solrosfrön tillsammans med de vanliga matgästerna. Tofsmes, talltita, entita, svartmes, talgoxe, blåmes och nötväcka.
Jag har fortfarande inte bestämt mig för om dagen var en bra eller dålig dag. Bra sällskap, en hel del fina obsar, men också en hel del dippar gör det svårt att bestämma sig.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.