Månadens fåglar – Mars 2017

Snart är maj slut, men jag har inte hunnit skriva om mars än. Så det är väl på tiden att jag gör det.
Mars är ugglorna och hackspettarnas tid. Ugglor var det som tog den mesta av min fågeltid. Vi hade tagit nya tag kring vår ugglevecka och jag och Z försökte engagera så många som möjligt att deltaga och rapportera in ugglor i Västerås under vecka 12 då hela Västmanland har ugglevecka.

Det gick riktigt bra måste jag säga. Mest kattugglor, men det nya med att dela upp kommunen i zoner gjorde också att fler hornugglor än normalt hittades. Skogshäckande ugglor som sparv- slag- och pärluggla var mer normalt, men skogen har alltid täckts in ganska bra av oss utan någon mer styrd organisation av det hela.

Jag och Benjamin hann också med att kolla till det nya tornet vid Sågdammen i Skultuna när Felicia hade match på Skultuna IP. Ett stort och rymligt torn, men den pitoreska känslan från det gamla tornet fanns kvar.Hackspettar har vi också hunnit med. Vi hade en exkursion med siktet inställt på vitryggig hackspett. Benjamin saknade den på sin lista och den här gången gick det vägen. En riktigt snygg trummning, men den visuella observationen lämnade mycket att önska. En deltagare lyckades se den ordentligt och ytterligare två såg en kort skymt.
Men även hörda fåglar är kryss, så Benjamin fick sitt efterlängtade kryss. Månadens enda för oss.För övrigt blev det mest korta besök i Asköviken och Frövisjön och några promenader i skogen vid jobbet för att nöta in några årskryss.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 82
Benjamin: 50

Antal X

Jag: 0
Benjamin 1 (Vitryggig hackspett)

Antal årskryss

Jag: 27
Benjamin: 14

Minnesvärda observationer

  • Trummande vitryggig hackspett
  • Spelglad pärluggla i Västerås kommun

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.